S-ledamöter: ”Fasa ut vinstdrivande aktiebolag från skolan”

I morgon startar Socialdemokraternas partikongress. För S i Göteborg är förslagen om förbud mot vinstuttag i skolan och religiösa friskolor efterlängtade, medan Stockholmsdistriktet vill att partiet ska gå ännu hårdare mot skolföretagen.

I morgon drar Socialdemokraternas partikongress igång i Göteborg. På utbildningsområdet har bland annat förslag om en hårdare linje mot både vinstuttag i skolan och religiösa friskolor lagts fram av partistyrelsen. 

– I regeringsställning arbetar vi för ett etableringsstopp och en skärpt kontroll av religiösa friskolor. Det är det som vi bedömt att vi kan få framgång med i det parlamentariska läget som vi har. Men som parti vill vi gå längre. Vi vill att det inte ska finnas religiösa friskolor i Sverige, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) när partistyrelsen presenterade sina välfärdsförslag inför partikongressen. 

”Stor majoritet”

– Vi har drivit frågan om att man ska förbjuda konfessionella friskolor. Vi tycker det är viktigt att våra barn får en allsidig utbildning som bygger på vetenskapliga grunder, säger Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd med ansvar för skola och förskola i Stockholm och kongressombud för Stockholmsdelegationen, till Altinget. 

Han menar att problematiken inom skolan i dag beror på att skolan styrs med marknadslogik. Skolan ska vara en mötesplats oavsett religion, etnicitet eller socioekonomisk bakgrund, men friskolorna har förstärkt segregationen i samhället. 

– Min uppfattning är att det finns en stor majoritet som vill förbjuda konfessionella skolor. Det har diskuterats tidigare och 2017 tog man ett beslut mot nyetableringar av konfessionella skolor, säger Kasirga.

Hårdare tag mot vinster

Enligt Kadir Kasirga är frågan om att förbjuda vinstuttag den viktigaste inför kongressen. 

– Det kommer nog vara den mest diskuterade frågan. Partistyrelsen har bra skrivningar på området om vinstförbud. Men det finns distrikt, däribland vi, som vill att man ska vara tydligare med att man vill fasa ut vinstdrivande aktiebolag från skolan, säger han. 

Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg, har länge drivit frågan om att förbjuda vinstuttag i skolan. 

– Det är en riktigt bra skrivelse från partistyrelsen som nu kommer behandlas på kongressen. Vinster hör inte hemma i skolan. Vi har fått ett fullständigt förstört skolsystem av marknadsskolan, säger han till Altinget och fortsätter: 

– Vi måste kunna driva dessa frågorna vidare, inte bara i partiet, utan också i riksdagen. 

”Tydlig linje”

Attenius instämmer också fullständigt med partistyrelsens linje för religiösa friskolor. 

– Vi har en tydlig linje här i Göteborg som helt överensstämmer med förslaget i kongressen. Skolans pengar, våra skattepengar, ska gå till barnens undervisning. De ska inte gå till religiös påverkan, säger han till Altinget. 

Nyligen stängdes den konfessionella skolan Römosseskolan i Göteborg ned av Skolinspektionen. Jonas Attenius menar att händelseförloppet är ett typiskt exempel.

– Det är en process som tagit flera år. Det har tagit stora resurser att granska dem. Det är jättebekymrande. Hur mycket skattepengar har gått till terrorister under den här tiden? Ännu värre, hur många barn har indoktrinerats under den här tiden? 

– Det måste få ett stopp. Vi har en situation här i Göteborg som är väldigt påtaglig. Det finns en tydlig väg framåt och det är att religiösa friskolor måste förbjudas. Vi måste komma åt lagstiftningen. Och då behöver de andra partierna svara upp på detta nationellt.

Forrige artikel De föreslås ta plats i S-toppen De föreslås ta plats i S-toppen Næste artikel Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).