Så mycket plats tar partierna i riksdagen

Hur mycket utrymme tar egentligen partierna i riksdagens talarstol? När Altinget tillsammans med Newsworthy sammanställt talartiden per ledamot intar Sverigedemokraterna bottenplatsen.

Altinget har tillsammans med datajournalister vid Newsworthy sammanställt hur länge riksdagsledamöterna talat i kammaren under det gångna riksdagsåret.

Av partierna är det riksdagens näst minsta parti som gör mest väsen av sig. Miljöpartiet snittar 2 timmar och 39 minuter per ledamot det senaste året och även Vänsterpartiet och Centerpartiet ligger på över 2 timmar. 

Socialdemokraterna har sammanlagt över 120 timmars talartid, mer än det dubbla jämfört med övriga partier. Men med desto fler ledamöter – totalt 107 stycken – snittar S bara 1 timme och 7 minuter per ledamot.

{{toplink}}

Mest osynliga har Sverigedemokraternas ledamöter varit. Partiet, som numera är riksdagens andra största parti, har visserligen fått fler ledamöter sedan valet, men deras snittid i talarstolen är till och med kortare än regeringspartiet Moderaternas.

– Det är rätt uppenbart. Vi har en helt annan roll i dag där vi är en del utav regeringsunderlaget och aktivt sitter med i förhandlingar. Det gör att man kanske pratar mindre men uträttar mer, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas partisekreterare, till Altinget.

SD:s ledamöter har i snitt precis över 46 minuter i talarstolen på ett år. Det är nästan två timmar mindre än miljöpartisterna som toppar talarligan.

Men Mattias Bäckström Johansson tycker inte att partiet har varit en svag opposition. SD ställer upp i debatterna, menar han, och räds inte att gå emot regeringen i frågor som ligger utanför Tidösamarbetet.

– Det har varit ett flertal fall där vi tillsammans med Socialdemokraterna stoppat vissa reformer, som införandet av fler karensdagar.

Även den förstärkta a-kassan som infördes under pandemin blev kvar. 

Vill ingå i regeringen

Sedan vårkanten tycker Mattias Bäckström Johansson att gränserna för Sverigedemokraternas roll och samarbetet med regeringen börjat sätta sig.

Samtidigt menar han, precis som partiledare Jimmie Åkesson tidigare uttryckt, att den nuvarande samarbetsformen med regeringen inte håller längre än till nästa val.

– Vi vill ju på sikt ingå i regeringen och senast efter valet 2026 inte bara ingå i regeringsunderlaget, utan också ingå i en regering, säger han.

 

{{toplink}}

Forrige artikel Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Næste artikel Nu ska MP rösta om språkrörens framtid Nu ska MP rösta om språkrörens framtid
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).