Så mycket tjänar ledamöterna på bonusuppdragen i riksdagen

Genom att bli ordförande i utskott eller tacka ja till andra uppdrag kan riksdagsledamöterna höja sin månadsinkomst med tusentals kronor. Altinget har listan över de som tjänar mest på extraknäck i riksdagen.

Sedan den senaste höjningen i våras har riksdagsledamöterna ett grundarvode på 73 000 kronor i månaden före skatt. Men för många av dem innehåller lönekuvertet mer än så.

För vissa uppdrag i riksdagen får ledamöterna extrapengar för sina insatser. Tilläggsarvodena skiljer sig beroende på uppdrag och räknas ut utifrån det satta grundarvodet.

Som ordföranden i utskott får riksdagsledamöterna ett tillägg på 14 600 kronor, medan vice ordföranden får 10 950 kronor.

Det största enskilda tillägget går till de tre vice talmännen – Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) som får 21 900 kronor vardera för att turas om att sitta vid presidiet. Även riksbanksfullmäktiges ordförande, Bo Broman (SD), hamnar högt på inkomstlistan med sitt tillägg på 20 075 kronor.

Men det är ingen av dem som toppar listan. Som ordförande för socialförsäkringsutskottet och ledamot i riksdagsstyrelsen är det Jessica Rosencrantz (M) som får mest: 25 500 kronor i tillägg och ett totalt månadsarvode på 98 500 kronor.

V vill sänka och avskaffa

Vänsterpartiet har sedan början av 2000-talet drivit frågan om att sänka riksdagsledamöternas arvoden. De senaste decennierna har arvodet ökat rejält medan svenskars genomsnittliga månadslönen inte har ökat lika kraftigt.

– Det gör att riksdagsledamöter alltmer tillhör en högavlönad grupp i samhället, säger Jessica Wetterling (V),  ledamot i konstitutionsutskottet, till Altinget.

I stället vill V sänka arvodet till prisbasbeloppet, som nästa år kommer vara 57 000 kronor. Trots att uppdraget är hektiskt och att riksdagsledamöter löper risk att utsättas för hat och hot tycker Wetterling att en sänkning är rimlig.

– Det kan vara ett skäl för att ha en relativt hög inkomst, vilket vi tillgodoser med vårt förslag. Det är fortfarande en inkomst som är betydligt större än medianlönen. Vårt förslag är inte att folk ska behöva leva på vatten och bröd.

V vill även ta bort systemet med tilläggsarvoden – eftersom riksdagsledamöterna redan har ett dygnet runt-uppdrag och att det kan få oanade konsekvenser. Ett exempel på det var under förra mandatperioden, när flera utskott hade fler vice ordföranden än det normala.

– Det blev en kostnad för riksdagen som inte alls var beräknad. Då skulle man också kunna utse alla ledamöter i ett utskott till vice ordföranden.

Altinget har sökt Jessica Rosencrantz (M), som har avböjt intervju. I stället hänvisar hon till Riksdagsförvaltningen och riksdagens arvodesnämnd som beslutar om ledamöternas ersättning.

Forrige artikel Statsministern KU-anmäls efter löneavslöjande Statsministern KU-anmäls efter löneavslöjande Næste artikel Uppgifter: Nya Tidöförhandlingarna är klara Uppgifter: Nya Tidöförhandlingarna är klara
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).