Sametinget samlas i Stockholm

Efter att besöket ställts in på grund av pandemin håller Sametinget i veckan ett öppet sammanträde i riksdagen.

Sametinget samlas på tisdagen för sammanträde i riksdagen i Stockholm. Enligt Daniel Lyngdorf Vinka, Sametingets talman, sker det i väntan på en egen parlamentsbyggnad. 

– Sametinget varierar vilka län som plenum hålls i för att skapa möjlighet för den samiska allmänheten att besöka plenum, säger han till Altinget.

Sammanlagt 31 ledamöter väntas till förstakammarsalen. De representerar åtta samepolitiska partier och samlas för plenum tre gånger om året.

– Initialt var Sametingets plenum i Stockholm inplanerat under 2020 men det behövde ställas in på grund av pandemin.

Daniel Lyngdorf Vinka ska inleda sammanträdet med ett tal. Även riksdagens talman Andreas Norlén kommer tala vid öppningen. Senare i veckan hålls ett seminarium om samiskt självbestämmande, en presentation av en rapport om våld mot samiska kvinnor och en samisk allmänpolitisk debatt.

Sametingets nämndledamöter ska även möta riksdagens utskott.

{{toplink}}

Forrige artikel De får nya mediestödet De får nya mediestödet Næste artikel Riksbanken kritiseras för brister i kommunikationen Riksbanken kritiseras för brister i kommunikationen
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).