Sanningskommission utsedd – ska granska statens behandling av samerna

Ledamöterna till sanningskommissionen har nu utsetts. Deras uppgift blir att granska den politik som förts gentemot det samiska folket.

Det var i november förra året som regeringen beslutade att en sanningskommission ska inrättas, efter en hemställan från Sametinget för några år sedan.

Nu har kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) presenterat ledamöterna som ska granska statens agerande mot det samiska folket, som påverkar samerna än i dag.

Bildkonstnär tar plats

Ledamöterna är för det mesta forskare, men även den uppmärksammade konstnären Britta Marakatt-Labba tar plats i kommissionen.

– Vi behöver öka kunskapen om de historiska oförrätter som begåtts mot urfolket samerna och de trauman som lever kvar i dag, säger Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

– Det är grundläggande för att ge samer både kollektiv och individuell upprättelse och för att främja försoning.

Får tre år på sig

Sedan tidigare är det klart att justitierådet Kerstin Calissendorff kommer att verka som kommissionens ordförande.

Uppdraget ska senast slutredovisas den 1 december 2025.

{{toplink}}

Beslutskedja: Kartläggning och granskning av den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket

4/11
2021
10/11
2021
12/4
2022
7/6
2022
22/8
2023
1/12
2025
Forrige artikel Vice riksbankschefen lämnar för internationellt uppdrag Næste artikel Tidigare landshövding ny ordförande för KI Holding
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).