Svantesson: Satsningar för 60 miljarder i budgeten

Reformutrymmet för den kommande höstbudgeten blir 60 miljarder, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff vid Harpsund. Regeringens planer får dock nobben av LO. ”Att sänka skatten på sparande och höga inkomster skapar inte tillväxt”, säger chefsekonomen Torbjörn Hållö till Altinget.

Konjunkturinstitutets bedömning av reformutrymmet var att det skulle landa på 50 miljarder kronor. Regeringen lägger sig i stället på 60 miljarder, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson i samband med regeringens överläggningar på Harpsund.

– Det är en kraftig ökning från det här innevarande året men vi ser att det också är balanserat och väl avvägt i den lågkonjunktur vi befinner oss i, säger Svantesson.

Regeringen ser en ljusning i ekonomin, samtidigt räknar man nu med en återhämtning först till årsskiftet och prognosen för utvecklingen av årets BNP skrivs ned från 1,4 till 0,8 procent. För nästa år är dock prognosen mer optimistisk än i somras.

Efter att tidigare behövt hålla igen till följd av inflationen blir den kommande budgeten mer expansiv. Flera skatteändringar är också att vänta. Förslag om bland annat en sänkt flygskatt och sänkta inkomstskatter har skickats på remiss

Svenskt näringsliv, som vill se ”en riktig tillväxtbudget” är positiva till regeringens besked om ett budgetutrymme på 60 miljarder. Även LO välkomnar att Svantesson lägger sig över Konjunkturinstitutets bedömning, men är inte helt nöjda. De har velat se reformer för 100 miljarder.

”Givet svag tillväxt, ökande arbetslöshet och låg inflation är utrymmet större”, skriver chefsekonom Torbjörn Hållö i en kommentar till Altinget.

Han vill att regeringen använder pengarna för att stötta hushållen, till exempel genom höjda barnbidrag. LO vill också se satsningar på infrastrukturunderhållet, bland annat för vägarna och järnvägen.

”Att sänka skatten på sparande och höga inkomster skapar inte tillväxt”, skriver Hållö.

På torsdagen kom även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med sin senaste prognos om det ekonomiska läget. Organisationen ser en ljusning i ekonomin, men bedömer att 2025 innebär ännu ett tufft år för regionerna som alla väntas gå back. Kommunerna kan däremot komma att göra starka resultat, enligt SKR, om än med ökade skulder för lån till investeringar.

S-kraven

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg kommenterar finansministerns besked i en intervju med Altinget.

– Hon beskriver en sämre ekonomisk utveckling med förlängd lågkonjunktur och sämre tillväxt. Det visar att regeringens ekonomiska politik så här långt inte har fungerat, säger han.

Damberg ställer sig även frågande till att regeringen planerar att använda hälften av KI:s bedömning av budgetutrymmet för de kommande fyra åren. Han vill dock inte uttala sig om hur S själva hade gjort, men tycker att det underskott i statsbudgeten som väntas är godtagbart.

– Jag tycker att det är rimligt att ha underskott i ett år med lågkonjunktur. Däremot kanske det inte är rimligt att låna till skattesänkningar som det verkar som att den här regeringen planerar att göra, säger Damberg.

Han vill inte heller stämma in i LO:s önskemål om 100 miljarder.

– Det viktiga är vad man gör av pengarna och hur man prioriterar. Vi har visat att det går att göra satsningar med ett reformutrymme som är ansvarsfullt. 

Trots att regeringen och Sverigedemokraterna själva har majoritet i riksdagen för det förslag som ska presenteras den 19 september samlade Damberg till pressträff på torsdagen där han presenterade Socialdemokraternas krav.

Utöver åtgärder för att minska arbetslösheten vill han se en satsning på sjukvården. Damberg är även kritisk till att regeringen ännu inte har ansökt om pengar från EU:s återhämtningsfond, som inrättades i samband med pandemin.

– Sverige är det enda landet som inte har begärt pengar från fonden. Pengar som varit avsatta för Sverige.

Totalt handlar det om 3,45 miljarder euro, nära 40 miljarder, som Sverige kan få. Regeringen har inte skickat in någon ansökan eftersom man, efter att ha sänkt reduktionsplikten, inte uppfyller de villkor som krävs. 

– Det är slöseri med svenska skattepengar. Regeringen riskerar att bränna inne 40 miljarder som hade kunnat gå till en upprustning av vägar, fixa tågtrafiken och mycket mer, sade Damberg som efterfrågar en plan från regeringen för hur man ska få del av pengarna.

Forrige artikel Wennemo varnar: ”Tar en risk med lagstadgad arbetstidsförkortning” Wennemo varnar: ”Tar en risk med lagstadgad arbetstidsförkortning” Næste artikel SKR: Alla regioner väntas gå back – ljusare för kommunerna SKR: Alla regioner väntas gå back – ljusare för kommunerna
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).