SD kan få sin första regionstyrelseordförande

Sverigedemokraten Robert Lindén pekas ut som ny regionstyrelseordförande i Region Blekinge. Det är i så fall partiets första.

Det råder politiskt vakuum i Region Blekinge efter att Kristdemokraterna lämnade koalitionen med Socialdemokraterna och Centerpartiet för några veckor sedan.

Bakgrunden till avhoppet var att Socialdemokraterna sagt nej till privata alternativ inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Avhoppet bäddar för ett möjligt maktskifte och enligt lokala medier pågår förhandlingar mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att ta över. Partierna skulle i så fall få 30 av 57 mandat.

Enligt SVT Blekinge pekas Robert Lindén (SD) ut som kandidat till ordförandeposten i regionstyrelsen. Lindén lämnade kommunfullmäktige i Sölvesborg i höstas för att bli andre vice ordförande i regionstyrelsen, men då i opposition. 

Skulle han väljas blir han partiets första regionstyrelseordförande. SD har sedan valet posten som kommunstyrelsen ordförande i tio kommuner, vilket är mer än en fördubbling jämfört med valet 2018, men hittills ingen motsvarade post i någon av de 21 regionerna.

Uppgifterna om en ordförandepost har inte bekräftats av partierna, men ett nytt regionstyre väntas presenteras inom de närmaste dagarna. 

Forrige artikel Här är seminarierna du inte får missa i Almedalen Här är seminarierna du inte får missa i Almedalen Næste artikel M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).