Widding lägger ned sin röst i misstroendeomröstningen

Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnade Sverigedemokraterna förra våren. Nu har hon beslutat sig för att bli medlem i ett nytt parti och lägger ner sin röst i onsdagens misstroendeomröstning mot Romina Pourmokhtari. ”Hon sa i en intervju att hon inte vill ha mitt stöd, och då tänker jag inte rösta”, säger hon till Altinget.

Under våren 2023 valde Elsa Widding att lämna Sverigedemokraterna, men att fortsätta som riksdagsledamot.

– Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag så kommer jag att sitta kvar med ambition att fokusera på tre viktiga frågor, sade Elsa Widding till Altinget i samband med det.

I ett eget pressmeddelande skriver Elsa Widding nu att hon har valt att ”gå med i ett helt nybildat parti som [hon] tror och hoppas har potential att växa snabbt, ett parti som tydligt motsätter sig alla inskränkningar av vår suveränitet”.

Partiet heter Mänskliga rättigheter och demokrati (Mod), bildades 2021 och beskriver sig som ”ett tvärpolitiskt parti som står upp för mänskliga rättigheter”.

Hon fick frågan att gå med i Mod redan när hon lämnade SD, men berättar för Altinget att det ”inte kändes aktuellt just då”. 

Vad fick dig att ändra dig?

– De 17 baserna som USA får tillgång till, och WHO:s inflytande. Det är viktigt att någon agerar opposition, att någon faktiskt vågar ställa de här frågorna, och då kan man samla människor som också är oroliga över vad som kommer att hända, säger hon.

Än så länge är Elsa Widding bara medlem i Mod och representerar inte partiet i riksdagen, men hon säger att det pågår ett samtal om hur hennes engagemang ska se ut framåt.

– Det är klart att det kommer förväntningar, men de förväntningarna har jag redan ställt på mig själv.

Lägger ner sin röst

I onsdagens omröstning mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har Elsa Widding tidigare sagt att hon inte ställer sig bakom oppositionens misstroendeförklaring. Nu meddelar hon att hon kommer lägga ner sin röst.

– Jag tänkte rösta för att hon ska sitta kvar, jag kan inte komma på någon som är bättre än hon. Men hon sade i en intervju att hon inte vill ha mitt stöd, och då tänker jag inte rösta. {{toplink}}

I Mod är hennes engagemang välkommet.

– Elsa är Sveriges modigaste riksdagsledamot och den enda som tycks ha koll på eller driver de mest avgörande frågorna för Sveriges befolkning och landets framtid. Därför är jag väldigt glad att Elsa Widding nu vill ansluta sig till Mod så att vi kan arbeta tillsammans för att nå våra gemensamma mål snabbare, säger partiledaren Andreas Sidkvist i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Hon är Pensionsmyndighetens nya generaldirektör Hon är Pensionsmyndighetens nya generaldirektör Næste artikel Tidigare statssekreterare går till PR-byrå Tidigare statssekreterare går till PR-byrå
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).