Slutreplik: Fortfarande frågetecken om SVT:s rapportering om propalestinska demonstrationer

Att avfärda vår och andra aktörers kritik mot SVT:s nyhetsförmedling med att den är ”befängd” är inte att ta den på allvar. Det skriver riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) i en slutreplik.

Jag vill börja med att tacka Michael Österlund för ett nyanserat svar på min artikel. Det är fullt rimligt att det är svårt för SVT och övrig media att verifiera uppgifter mitt i ett krig, speciellt i en tid då information kan spridas snabbt och möjligheterna för olika aktörer att fejka händelser är större än någonsin. Men om man använder sig av overifierade uppgifter, då bör det rimligtvis också nämnas i samma sammanhang.  

Ta kritiken på allvar

Vi vidhåller vår kritik mot public service. Händelser, som exempelvis medarbetaren på P4 Sjuhärad, och andra händelser som jag omnämner i min artikel, är bekymmersamma. Att avfärda vår och andra aktörers kritik mot SVT:s nyhetsförmedling med att den är befängd är inte att ta den på allvar. Hade SVT tagit åt sig av vår kritik med avsikt att utreda huruvida den faktiskt stämmer så hade de i stället visat handlingskraft med en intern genomlysning. 

{{toplink}}

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge, inte minst när vi ser tusentals människor runt om i vårt land försvara och hylla Hamas. Det ställer högre krav på public service att rapportera om frågan, speciellt när sådana yttringar sker på svenska gator och torg.  

Vi har redan påpekat att SVT har utelämnat denna rapportering. I stället är det via sociala medier vi har nåtts av de antisemitiska budskap som skanderats på dessa demonstrationer. Så borde ett välfungerande public service inte fungera. Här menar vi bestämt att det inte räcker att förmedla information om att en demonstration har ägt rum; även vad som har sagts under den är av största vikt för allmänheten.

Frågetecken finns kvar

Det är bra att SVT har självinsikt och är medvetna om problematiken om att de kan fela i rapporteringen, likväl att de dagligen arbetar för att undvika fel. Vi kan inte nog betona vikten av just det arbetet. Men det innebär även att det måste finnas utrymme för kritik när det är uppenbart att det finns frågetecken kring hur det har rapporterats om propalestinska demonstrationer. Ett statligt mediebolag måste kunna tåla sådana påpekanden.  

Forrige artikel Datahygien kan stoppa skattebedrägerierna Datahygien kan stoppa skattebedrägerierna Næste artikel Tidigare generaldirektör: Den nya visselblåsarlagen kan leda till betydande arbetsmiljörisker Tidigare generaldirektör: Den nya visselblåsarlagen kan leda till betydande arbetsmiljörisker
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).