Slutreplik: Varför tar SD rygg på Lag och Rättvisa?

Runt omkring i Europa växer autokratiska krafter. Det polska partiet Lag och Rättvisa är ett skolboksexempel på detta. Så frågan är – varför tar Sverigedemokraterna rygg på dessa krafter? Det skriver Matilda Ernkrans (S). 

De högernationalistiska populistiska krafterna hade makten i Polen i åtta år. De inskränkte medborgerliga fri- och rättigheter, monterade ned domstolars och domares oberoende och gav sig på yttrandefriheten genom kontroll av medier. Dessa krafter är de som Sverigedemokraterna samarbetar med i EU-parlamentet och som man allierar sig med i kampen mot den liberala demokratin och socialdemokratin.

Måste fortsätta granska 

Arkadiusz Mularczyk från Lag och Rättvisa, uppbackad av SD i sociala medier, menar att alla vi som kritiserat hur Polens tidigare regering monterat ned rättsstaten är hjärntvättade.

Med den logiken är det alltså bara SD och deras högerpopulistiska vänner runt om i Europa som har en mer rättvis bild av Polens utveckling under det tidigare regeringspartiet.

Jag menar att vi måste fortsätta att granska de krafter runt om i Europa som hotar demokratin, inte minst inför det stundande EU-valet. Utvecklingen i Polen under Lag och rättvisa var ett skolboksexempel på hur man bygger en autokrati.

Dömda i EU-domstolen 

När Lag och Rättvisa tillträdde 2015 var något av det första man gjorde att stifta lagar som skulle politisera statliga organ och maximera kontrollen över statliga medier, rättsväsende och offentlig förvaltning. Lag och Rättvisa ändrade Polens medielag och tillsatte journalister och tjänstemän inom statlig förvaltning som tydligt sympatiserade med regeringens politik.

För de ingrepp man gjort i rättsväsendet har man vid ett flertal tillfällen blivit dömda i EU-domstolen.

I stark motvind 

Valrörelsen i höstas var ovanligt smutsig. Lag och rättvisa iscensatte en hatkampanj mot oppositionsledaren och stiftade lagar som potentiellt skulle kunnat hindra honom från att ställa upp. När Donald Tusk och hans medborgaallians trots allt, stod som tydliga vinnare i valet i höstas vägrade Polens president som tillhör partiet Lag och rättvisa att i början att utse Tusk till regeringsbildare.

Donald Tusk och hans medborgarallians jobbar nu i stark motvind från det tidigare regeringspartier för att förändra det politiserade rättsväsendet och att bredda public service.

Samtidigt jobbar Sverigedemokraterna och Lag och rättvisa nära och förtroendefullt för att forma Europa utifrån sina ideal. Till den grad att Sverigedemokraterna vill göra sig till talespersoner för de polska högernationalisterna i svensk media och i Sveriges riksdag.

Varför det, kan man fråga sig?

Forrige artikel Almega: Börja prioritera arbetsmarknadspolitiken, Liberalerna Almega: Börja prioritera arbetsmarknadspolitiken, Liberalerna Næste artikel Utan kvalificerade städare stannar Sverige Utan kvalificerade städare stannar Sverige
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).