Som ny gs vill Hayaat Ibrahim jobba förebyggande mot mutor

Hayaat Ibrahim blir ny generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM) från den 1 oktober, efter att ha varit tillförordnad gs under ett år. ”Jag är väldigt glad över att få fortsätta den resa som jag har påbörjat. IMM vill fortsätta att motverka korruption både i Sverige och utomlands”, säger hon.

Hayaat Ibrahim är jurist och ekonom. Hon har bland annat jobbat på advokatfirman Vinge. 2017 utsåg Veckans affärer henne till ”Supertalang”. 

– Även i Sverige börjar vi få upp ögonen för att korruption existerar. Vi har länge haft en självbild av att den inte finns här. Det viktiga är att vi fortsätter granska oss själva. Där kan vi på IMM vara ett stöd, för man behöver åtgärder för att hantera korruptionsrisker, säger Hayaat Ibrahim till Altinget.

Förebygga i fokus 

Sedan augusti 2020 har IMM en ny kod. Den största skillnaden mot tidigare är nya avsnitt kring det förebyggande arbetet.

– Det ställs högre krav på förebyggande åtgärder i dag än tidigare. Det räcker inte med att reagera när något har hänt, man förväntas arbeta proaktivt mot mutor och korruption, säger Hayaat Ibrahim.

Huvudmännen

Institutet mot mutor är en ideell näringslivsorganisation som grundades 1923. Huvudmän är SKR, Svenskt näringsliv och Stockholms handelskammare. De har också fyra partnerorganisationer i Lif, Svensk handel, Svenska bankföreningen och Byggföretagen.

”Styrelsen för Institutet Mot Mutor är mycket glada över att ha rekryterat Hayaat Ibrahim som generalsekreterare. Hon har under året som gått på ett förtjänstfullt sätt som tillförordnad fyllt denna funktion. Institutet står nu väl rustat för det utomordentligt viktiga arbetet att motverka korruption”, skriver IMM:s ordförande Fredrik Wersäll i ett pressmeddelande.

IMM:s tidigare gs Natali Engstam Phalén går till advokatfirman Lindahl.

Forrige artikel KD-anställd blir kommundirektör i Nora Næste artikel PR-byrå rekryterar tidigare CUF-toppen
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).