SST-chefen tror inte på myndighetsflytt till Växjö

Regeringens budgetförslag om att slå ihop Myndigheteten för trossamfund (SST) med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) oroar inte SST:s direktör och myndighetschef. ”Jag har svårt att se att man kan flytta vår myndighet till Växjö utan att förlora viktig kompetens”, säger Isak Reichel.

I regeringens budget hade två av flera planerade myndighetssammanslagningar bäring på civilsamhället. Dels SST och MUCF, dels Konstnärsnämnden med Statens kulturråd. Oppositionspolitiker såg framförallt en risk med att Konstnärsnämnden ska försvinna, då deras uppgifter skiljer sig ganska kraftigt åt från Kulturrådets.

{{toplink}}

Förutom uppgifter kan geografi spela roll för att få med kompetens vid en sammanslagning. Isak Reichel, direktör och myndighetschef på SST, ser inte att MUCF:s placering i Växjö kommer att påverka en eventuell sammanslagning.

– Skulle det bli en sammanslagning, så ser inte jag det som att det behöver innebära att vi ska flytta till Växjö. Jag ska inte föregå någon utredning, men jag har svårt att se att man kan flytta vår myndighet till Växjö utan att förlora viktig kompetens, säger han till Altinget.

– Vi har inte hört något som antyder att man tänker sig en utlokalisering och det är inget konstigt med en myndighet som har kontor på flera platser, fortsätter Isak Reichel.

Genomslag tidigast 2025

Myndigheterna kommer att få några månader på sig att arbeta fram ett förslag, som ska lämnas till finansdepartementet. I vårpropositionen ska regeringen därefter utveckla hur sammanslagningarna ska gå till. Men det är först i nästa års höstbudget som de skarpa förslagen ska ligga och förändringarna kommer därför inte att kunna träda i kraft förrän tidigast den 1 januari 2025.

{{toplink}}

Medan facket larmar om krismöten på några av myndigheterna, så säger Isak Reichel att det inte är någon oro eller dramatik än så länge.

– Vi noterar vad som står i budgeten. Men vi ser inte att det är några förändringar i politiken i övrigt, eller att det finns någon tanke om att vi skulle jobba på något annat sätt än hittills.

Inte ekonomi

Hans tolkning är att skrivningarna om effektivisering inte behöver innebära några ekonomiska besparingar, utan att det är tal om förvaltningspolitik där man inte vill ha för små myndigheter.

– Jag ser inga skrivningar i budgetpropositionen som tyder på att det skulle leda till några stora ekonomiska besparingar, säger Isak Reichel.  

Forrige artikel Nytt museum för runstenar och svenska språket – allmänna motionstiden är i gång Nytt museum för runstenar och svenska språket – allmänna motionstiden är i gång Næste artikel Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).