”Sveriges talman har försvagat sin roll”

Andreas Norlén har, med sitt passiva förhållningssätt till gällande avtal och förminskande av ämbetet i sin replik, försatt sig själv i en beklaglig jävsituation. Det skriver Socialliberalerna i en slutreplik.

Af Valdi Ivancic, James Brocka och Nick Ohlsson
Partiledare, partisekreterare respektive styrelseledamot, Socialliberalerna

Vår artikel åberopar konkreta incidenter i riksdagskammaren, olika ledamöters uttalande, skrivna samhällsdebatterande texter på sociala media och beteende utanför riksdagshuset.

Vi ser positivt på de tillfällen då talmannen eller presidiet, med tydlighet, agerar mot en ledamot då denne eller dessa, likt Miljöpartiet, potentiellt agerar oetiskt, kränkande eller i strid med god ton och tradition i kammaren.

{{toplink}}

”För att behålla folkets tillit”

Uppförandekoden tillkom på riksdagsledamöternas egen begäran 2014 för att öka och säkerställa efterlevnad av lagar, avtal och ett förtroendeingivande uppförande. Detta avtal initierades för att behålla folkets tillit till arbetet som sker i riksdagen.

Om en ledamot, i kammaren, uttrycker sig förolämpande eller uppträder mot god ordning ska sittande talman, enligt riksdagsordningen, Kap 6. §16 agera mot vederbörande. Att håna Sveriges monark eller personer med funktionsvariation är prov på sådana förolämpningar som skett det senaste året utan åtgärd.

Vi ser det även som självklart att begära tjänstledigt då man inte står till ämbetes förfogande, lika självklart som att ledamöter lyfter arvode för utförd arbetsinsats eller att redovisa sina samtliga inkomster enligt det ekonomiska protokollet och tillhörande lagar.

Det åligger väl, enligt lag, talmannen att vid kammarsammanträde anmäla den ledamot som brustit i sitt åtagande?

Ska försvara styrelseskicket

Talmannen, endast underställd Sveriges monark, ska försvara landets styrelseskick, det vill säga demokratin och friheten. Tillförordnad talman och presidiets missbruk av ämbetets arbetsuppgifter, skattemedel och förtroende är därför oroande.

Andreas Norlén har, med sitt passiva förhållningssätt till gällande avtal och förminskande av ämbetet i sin replik, försatt sig själv i en beklaglig jävsituation.
Sveriges talman har försvagat sin roll och undergrävt den demokratiska processen och riskerar att bereda väg för odemokratiska krafter.

Forrige artikel Låt oss göra det nordiska samarbetet folkligare Låt oss göra det nordiska samarbetet folkligare Næste artikel Med fem enkla förändringar av skattereglerna kan fler hyresrätter skapas Med fem enkla förändringar av skattereglerna kan fler hyresrätter skapas
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).