Tobé säger inte nej till att bli EU-kommissionär

I spekulationerna om vem som blir Sveriges nästa EU-kommissionär nämns hans namn allt oftare. Men i nuläget vet EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) inte vad han skulle svara om han fick frågan av statsministern.

Sittande EU-kommissionären Ylva Johansson ser inte ut att få förnyat förtroende av regeringen när Sveriges nya EU-kommissionär ska utses efter EU-valet. Spekulationerna om vem som ska ta över rollen har redan sedan en tid tillbaka dragit i gång – och ett namn som nämns flitigt är EU-parlamentarikern Tomas Tobé.

När Altinget träffar Tobé utesluter han inte att han kan bli ny kommissionär för Sverige.

Skulle du vara intresserad av uppdraget?

– Det är ju en fråga som statsministern förbereder till regeringen. Jag kommer att kandidera till Europaparlamentet och är helt säker på att det finns starka borgerliga namn på listan som statsministern arbetar med.

Vet du vad du hade svarat ifall du fick frågan?

– Det vet man väl först om den frågan kommer.

{{toplink}}

EU-ministern: ”Trivs perfekt där jag är”

Det verkar troligt att det blir en moderat som får posten – vilket i så fall skulle bli den första någonsin. Den moderata EU-ministern Jessika Roswall är storfavorit till att bli nominerad till posten. På Altingets fråga om hon kan tänka sig bli EU-kommissionär ger hon inte ett rakt svar, men berättar att hon trivs med jobbet hon har nu.

– Jag har aldrig jobbat så mycket, men har heller aldrig haft så kul. Det är fantastiskt det jag gör just nu, säger Jessika Roswall.

– Ordförandeskapet var otroligt roligt och nu är det ju också nordiskt ordförandeskapsår och det tycker jag är otroligt roligt att jobba med. Så just nu trivs jag perfekt där jag är.

{{toplink}}

Strömmer tackar nej

En annan person som håller dörren öppen är migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Den frågan är för tidigt väckt, sade hon nyligen vid ett besök i Bryssel.

Samtidigt var partikollegan och justitieminister Gunnar Strömmer tydlig med att han inte är intresserad av uppdraget.

– Nej. Jag tror att jag har kommit till min rätt i den roll jag har, sade han.

Forrige artikel Lena K Samuelsson lämnar Aftonbladet Lena K Samuelsson lämnar Aftonbladet Næste artikel Ex-statsminister först att få akademisk hederstitel Ex-statsminister först att få akademisk hederstitel
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).