Tre kandiderar till att leda L – bara en har skolan som fokus

NAMN. Kandidaterna till partiledarposten i Liberalerna är nu fastställda. Endast en uppger skolfrågan som viktigast för partiet.

Under tisdagen offentliggjorde Liberalerna de tre som kandiderar till partiledarposten. Den 28 juni väljs Jan Björklunds efterträdare på ett extra landsmöte i Stockholm. De tre kandidaterna är Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson. 

Alla tre har själva gått ut före partiet och annonserat sin kandidatur. 

Fem inriktningar

Ullenhag hade pressträff samma dag där han presenterade vad han vill göra med Liberalerna och partiets politik.  

– Liberala väljare ska känna igen sig i Liberalerna, säger han under pressträffen och fortsätter: 

– Det är fem frågor som vi behöver börja med. 

Frågorna Ullenhag lyfter är konkurrenskraften, klimatet, välfärden, utanförskapet och skolan. Han vill att människor i utanförskapsområden i Sverige ska komma i jobb och lära sig svenska. Han vill ha en offensiv klimatpolitik och de äldre ska få pensioner som det går att leva på. 

Vill ta fram ny skolpolitik

Men Ullenhag vill också följa Björklund genom att ha skolan som hjärtefråga. 

– Det största misstaget Liberalerna nu skulle kunna göra vore att släppa skolfrågan. Skolan är det viktigaste verktyget för att ge alla barn jämlika livschanser, säger han. 

Januariavtalet ska hållas och han lyfter att arbetet med att förstatliga skolan äntligen inletts. 

– Jag vill inleda ett arbete där vi från grunden går igenom alla skolpolitiska reformer vi genomfört. För att därefter ta fram en ny skolpolitik, tillägger Ullenhag. 

Delad riksdagsgrupp

Inom Liberalerna har flera öppet stöttat Ullenhag. Regionrådet Anna Starbrink och Stockholm stads socialborgarråd Jan Jönsson samt riksdagsledamöterna Barbro Westerholm och Lina Nordquist. 

Riksdagspolitikerna Mats Persson, Gulan Avci och Allan Widman har istället ställt sig bakom Nyamko Sabunis kandidatur.  

Sabuni vill bredda

Hon meddelade vid en pressträff i april att hon kandiderar till partiledarposten. Då nämnde hon hjärtefrågorna integration och miljö. Men framhöll att partiet måste bredda sig i politiken. 

– Vi i L är smala i våra frågor, vi pratar skola, vi pratar skatt, men väljarna undrar vad vi ska göra med klimatet. Vi gick till val på att minska klyftorna, vad hände med det, säger Sabuni under pressträffen. 

Pehrsons fokus: rättsstaten

Till skillnad från de andra två kandidaterna, sitter Johan Pehrson i riksdagen. Han är ledamot i finansutskottet och är partiets ekonomisk-politiska talesperson. Hans hjärtefråga i sakpolitiken är tillgången till fysisk trygghet och att staten ska fungera när det gäller rättsskipning. Pehrson hänvisar till att det finns områden i Sverige som upplevs som laglöst land.

Forrige artikel Liberaler sitter på avgörande kort i EU-maktspel Liberaler sitter på avgörande kort i EU-maktspel Næste artikel M-draget misslyckades – Strandhäll sitter kvar M-draget misslyckades – Strandhäll sitter kvar
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).