Upphandlingsmyndigheten kritiseras för otillåten upphandling

Utan att annonsera ingick Upphandlingsmyndigheten två avtal om ett uppdrag som tillförordnad enhetschef. Nu kritiseras myndigheten av Konkurrensverket.

Sajten Upphandling24.se var först med att rapportera om Konkurrensverkets kritik som rör flera avtal som Upphandlingsmyndighetens tecknat avseende uppdraget som tillförordnad chef för enheten för upphandling och analys.

Enligt myndigheten slöts avtalen efter att en enhetschef sagt upp sig och lämnat med kort varsel. När rekryteringen drog ut på tiden behövde även avtalet om uppdraget förlängas, vilket gjorde att beloppet översteg gränsen för direktupphandling.

Avtalen annonserades aldrig vilket får Konkurrensverket att dra slutsatsen att det rör sig om otillåten upphandling.

”De omständigheter som Upphandlingsmyndigheten har framfört som förklaring till den uteblivna annonseringen motiverar inte avsteg från skyldigheten att annonsera enligt LOU”, skriver myndigheten.

Upphandlingsmyndighetens generaldirektör Inger Ek kommenterar kritiken på myndighetens hemsida.

– Vi tar till oss av Konkurrensverkets kritik. Jag vill poängtera att det inte är våra rutiner för direktupphandling som har brustit, utan behovet av en interimschef blev mer utdraget än vad vi inledningsvis trodde, säger hon.

 

Forrige artikel Utredare kallar 50 myndigheter till möte: ”Kommer välja ut ett antal” Utredare kallar 50 myndigheter till möte: ”Kommer välja ut ett antal” Næste artikel EU-parlamentariker drar in miljoner i sidoinkomster – svenskarna sticker ut EU-parlamentariker drar in miljoner i sidoinkomster – svenskarna sticker ut
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).