V: Finansministern agerar emot öppenhet och transparens

DEBATT. Finansministern Magdalena Andersson (S) backar från att begränsa skatteflykten. Det krävs ökad öppenhet och transparens för att stoppa den aggressiva skatteplaneringen, skriver Tony Haddou (V).

Tony Haddou (V)
Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson


Genom avancerad och systematisk skatteplanering lyckas en grupp superrika undanhålla miljarder från beskattning.

Det är pengar som bland annat hade kunnat gå till vården, skolan och äldreomsorgen. Men som i stället trixas iväg till höginkomsttagarna och de superrika. Det undergräver både vår välfärd och demokrati, samtidigt som det ökar ojämlikheten när skatteuttaget övervältras på andra grupper med lägre inkomster.

Skatteflyktsindustrin

De senaste årens avslöjanden kring skatteflykt har visat att problemen i Sverige är omfattande. Det finns skatterådgivare, revisionsbyråer, advokatbyråer och liknande som tjänar stora pengar på att tillhandahålla rådgivning och tjänster som leder till såväl skatteflykt som aggressiv skatteplanering.

Det är uppenbart att dessa rådgivare är en viktig del av skatteflyktsindustrin.

Tvinga skatterådgivarna

Ett effektivt medel mot aggressiv skatteplanering är ökad öppenhet och transparens. Därför krävs politiska åtgärder och skärpt lagstiftning på området. För nästan två år sedan kom EU med ett direktiv om att tvinga skatterådgivarna att rapportera gränsöverskridande skatteupplägg.

Täppa till luckor

I den statliga offentliga utredningen (SOU 2018:91) föreslås att regeringen går längre än EU-direktivet och inför en informationsskyldighet även för skatteupplägg som sker inom Sverige.

Ett sådant regelverk skulle vara effektivt eftersom att det både motverkar och synar den aggressiv skatteplaneringen. Enligt utredningens bedömning skulle också informationen om nya skatteupplägg, och hur många som marknadsför, förmedlar och använder dem, förbättra kontrollerna och öka möjligheterna att tidigt täppa till luckor i skattelagstiftningen.

Finansministern backar 

Efter kritik från bland annat skatterådgivningsbranschen och näringslivets organisationer backar finansministern Magdalena Andersson (S) från att begränsa skatteflykten. Sverige inför bara EU:s minimiregler. Dolt från allmänheten kommer skatterådgivare fortsatt kunna hjälpa de rika att gömma undan inkomster och förmögenheter och behöver inte berätta om inhemska arrangemang.

Sverige blockade förslaget

Det är dock inte första gången som finansministern agerar mot öppenhet och transparens. På EU:s konkurrenskraftsråd i slutet av november var frågan om offentlig land-för-land rapportering på dagordningen. Förslaget innebar att storföretagen skulle rapportera om vilka vinster de gör och vilka skatter de betalar i varje land där de är verksamma.

Sverige blockade förslaget tillsammans med länder som Cypern, Irland, Luxemburg, Malta – som av en händelse är samma länder som kan betraktas som skatteparadis. Hade finansministern bytt position hade förslaget kunnat gå igenom.

"Släpar efter"

Panama papers, Luxleaks och flera andra rapporter har visat hur allvarlig skatteflykten och den aggressiva skatteplaneringen är. Vänsterpartiet har vid ett flertal tillfällen krävt att finansministern agerar i frågan. I stället släpar finansministern efter.

Regeringen bör genast skärpa lagstiftningen och verka för ökad öppenhet och transparens. Det är ett arbete som måste intensifieras.

Forrige artikel M-ledamot: Hellman (S) sågar av grenen han sitter på M-ledamot: Hellman (S) sågar av grenen han sitter på Næste artikel C: Behövs oberoende public service i hela landet C: Behövs oberoende public service i hela landet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).