Vaktombyte på Statens servicecenter

Efter nästan ett decennium som chef över Statens servicecenter går Thomas Pålsson i pension. I en intervju med Altinget berättar han om åren på myndigheten och hur han ser på kritiken mot den samma. "Vi har haft en tuff resa men jag känner att myndigheten står på en helt annan grund nu".

I dag, den 7 april, fyller Thomas Pålsson 65 år. I och med det går han också i pension efter en lång karriär inom svensk statsförvaltning. Sedan 2013 har han varit generaldirektör på Statens servicecenter (SSC). Myndigheten grundades året innan. Thomas Pålsson har varit med på hela resan då han var med på Regeringskansliet och beredde inrättandet och sen utsågs till myndighetens första “riktiga” generaldirektör.

– Förutsättningarna var ju inte jättebra för Statens servicecenter när vi startade. Eftersom vi både fick ta på oss utredningskostnaderna och inte fick något anslag. Men det har varit en jäkla utvecklingsresa, säger Thomas Pålsson till Altinget.

Växtvärk

När Pålsson tillträdde hade myndigheten sju kundmyndigheter och runt 100 personer anställda. I dag är man uppe i cirka 160 myndigheter och drygt 1400 anställda. Verksamheten har också vuxit på andra sätt. I dag omfattar den bland annat löneadministration, ekonomi och e-handelstjänster. Dessutom har SSC sedan 2019 tagit över ansvaret för de statliga servicekontoren.

Myndigheten har sitt huvudkontor i Gävle, administrativa kontor i Eskilstuna, Göteborg, Lund, Norrköping, Stockholm och Östersund samt ett 100-tal servicekontor runt om i landet. Det är alltså många personer på många platser som Pålsson har varit chef över. Men han menar att det har gått bra.

– En gång i i tiden var någon chef över Posten och de hade en jäkla massa kontor ute i landet. Det är inte särskilt konstigt men det kräver sitt. Man kan inte åka runt och träffa alla hela tiden utan man jobbar väldigt mycket digitalt för att kunna hålla kontakten.

Avfärdar kritik

I dag har SSC många myndigheter som kunder. Samtidigt har flera myndigheter genom åren varit skeptiska till att ansluta sig. Även Riksrevisionen lyfte i en rapport 2017 att "produktivitetsförbättringarna är oklara". Men Thomas Pålsson menar att myndigheterna har varit nöjda när de väl anslutit sig och Riksrevisionens kritik ger han inte mycket för.

– Den utredningen var ganska slafsig. Man gick ut på myndigheterna och intervjuade de som tyckte väldigt illa om den här reformen. Våra årsredovisningar har aldrig fått nån kritik.

Han menar också att bilden av myndigheten har förändrats på senare tid.

– Det är en annan stämning nu i staten kring oss. Vi har haft en tuff resa men jag känner att myndigheten står på en helt annan grund nu.

Nödvändigt

Att det är tufft för en myndighet att flytta sin administration har Thomas Pålsson förståelse för. Men han menar samtidigt att det är en nödvändig utveckling och han menar att målet måste vara att samla all statlig administration.

– Det är en jobbig process. Det berör många anställda på myndigheterna. Det är inte en så kul grej för myndighetschefer att ta i. Men som helhet för staten så sparar vi skattepengar och kan använda den på kärnverksamheten.

Generellt har regeringen försökt att uppmana myndigheter att frivilligt ansluta sig. Många myndigheter har efter förhandlingar med SSC också valt att gå den vägen. Men Thomas Pålsson hade helst sett att regeringen styrt det hårdare.

– Vi ligger efter de nordiska länderna. De har varit tuffare i sin hantering av att driva självservice. Det krävs hård styrning när det gäller den här typen av verksamhet. Näringslivet har gjort det för länge sen. De stora koncernerna har samlat sina verksamheter och har dem på ett ställe.

Arbete kvar

Thomas Pålsson beskriver det som att han lämnar uppdraget i halvtid. Det finns fortfarande mycket kvar att göra för efterträdaren Åsa Lindh. Inte minst att fortsätta att få in fler myndigheter som kunder.

– Det ger rätt mycket med storskalighet i den här verksamheten. Man ökar produktiviteten väldigt snabbt om vi säger så. Jag vill ha in hela staten.

Sammantaget tycker Thomas Pålsson att åren på Statens servicecenter har varit roliga.

– Det är en enorm förmån att få vara både entreprenör i staten och ämbetsman. Att inte bara ha tänkt och planerat för hur det ska vara utan också satt händerna i jorden och vara med och skapa det här. Att jobba rent operativt. 

Styrelseuppdrag

Även om han nu slutar på SSC så kommer han att finnas kvar inom förvaltningen genom två styrelseuppdrag: Ett som vice ordförande i Försäkringskassans styrelse och ett som ledamot i Kulturrådets styrelse. Det ser han fram emot.

– Det är skojigt att få vara med på ett hörn och kunna bidra. Det är två myndigheter som verkligen har fått en tuff situation i och med pandemin.

Men mest ser han fram emot att kunna tillbringa mer tid med sin fru.

– Vi har skaffat ett litet ställe i Italien. Så det ska bli väldigt kul att få utnyttja det när pandemin är över.

Forrige artikel C-toppen lämnar alla politiska uppdrag C-toppen lämnar alla politiska uppdrag Næste artikel Nya namn i Grön ungdoms styrelse Nya namn i Grön ungdoms styrelse
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).