Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele

I 288 av landets 290 kommuner minskade valdeltagandet i höstens riksdagsval. Men Sorsele kommun i Västerbotten hade i stället det högsta valdeltagandet sedan 1985. ”Svårt att säga exakt varför”, säger kommunchef Mats Engman.

Med en ökning på en halv procentenhet utmärker sig Sorsele i listan när SCB sammanställer valdeltagandet i Sveriges kommuner. I den västerbottniska kommunen steg valdeltagandet med en halv procentenhet i riksdagsvalet, till 81,3 procent. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1985, enligt kommunen.

Kommunchef Mats Engman tycker att det är svårt att säga varför Sorsele sticker ut i statistiken.

– En orsak kan vara att man i en liten kommun som Sorsele känner att man kan vara med och påverka verksamheterna i kommunen, säger han till Altinget. 

Engman tycker att det varit ett större engagemang från de politiska partierna i det här valet. De har velat profilera sig med sina valfrågor och han tror också att möjligheten till förtidsröstning kan göra att fler faktiskt går och röstar. 

Inte heller i Sotenäs på västkusten minskade valdeltagandet, men ökade endast med 0,1 procentenheter.

Överlag innebar riksdagsvalet ett trendbrott jämfört med tidigare valår då valdeltagandet ökat i varje val sedan 2002. Totalt minskade valdeltagandet i riket med tre procentenheter till 84,2 procent. 

I kommun- och regionval gick 80,5 respektive 80,2 procent och röstade, den lägsta nivån sedan valet 2006. Det enligt SCB.

Största tappet

Minskningen var allra störst i de kommuner som haft ett lågt valdeltagande tidigare. I tre Stockholmskommuner minskade valdeltagandet med hela sju procentenheter: Södertälje, Järfälla och Botkyrka. 

Här minskade valdeltagandet mest

  1. Södertälje, 79,6 procent (-7,0)
  2. Järfälla, 79,4 procent (-6,9)
  3. Botkyrka, 71,3 procent (-6,9)
  4. Burlöv, 74,5 procent (-6,3)
  5. Haninge, 79 procent (-6,0)
  6. Sigtuna, 77,4 procent (-5,5)
  7. Upplands-Bro, 81,3 procent (-5,5)
  8. Upplands Väsby, 79,5 procent (-5,2)
  9. Malmö. 77,2 procent (-4,8)
  10. Gnosjö, 81,6 procent (-4,4)

Minskning i procentenheter i parentes.

Forrige artikel S: ”Ett besked som ställer allt på ända” S: ”Ett besked som ställer allt på ända” Næste artikel Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).