Vem är riksdagens bästa skytt?

Skyttebanan i riksdagens källare är nästintill mytomspunnen. Där kan jakt- och fiskeklubben träna med luftgevär inför jaktsäsong. Men vilka är egentligen medlemmar i klubben? Möt ordförande Isak From (S) i Altingets serie om föreningslivet i riksdagen.

Ja, vem är egentligen riksdagens bästa skytt? 

När riksdagens jakt- och fiskeklubb innan jul bjöd in till det årliga skinkskyttet fick riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) ta emot förstapriset i herrklassen, i form av en rejäl julskinka.

Men även vakterna ligger bra till i riksdagens skytteliga, menar Isak From (S) som varit klubbens ordförande sedan 2010.

Utöver två tävlingar årligen arbetar jakt- och fiskeklubben för att öka kunskapen och utveckla intresset för jakt, fiske, vilt och viltvård bland såväl beslutsfattare som allmänhet.

– Det är en bra grund för partier med olika ingång att höra på samma sak samtidigt, säger Isak From.

Debatterna överlåts dock till kammaren. Närmast inplanerat är ett seminarium om blyammunitionen med intresseorganisationer och myndigheter som ska presentera sin syn på frågan. 

Jägarlobbyn

2010 sände SVT:s Agenda ett reportage om klubben där Naturskyddsföreningens ordförande kritiserade jägarlobbyns inflytande på beslutsfattandet. Jägarförbundet var en av riksdagens mest flitiga besökare.

– De är duktiga på att ta fram material, som bygger på forskarbakgrund och deras egna undersökningar. Jag kontaktar dem när jag behöver konsekvensbeskrivningar i speciella fall eftersom de har kompetensen, sade dåvarande ordförande i jakt- och fiskeklubben Bengt-Anders Johansson (M).

För tre år sedan debatterades frågan även i Altinget. Isak From har svårt att förstå kritiken och menar att flera olika aktörer bjuds in och deltar i klubbens verksamhet, det kan handla om Svea skog, LRF, Jägarförbundet och Naturvårdsverket. 

– Lobbyingorganisationer springer in och ut ur riksdagen hela tiden, även miljörörelsen och Svenska Rovdjursföreningen som verkligen ondgjorts sig över alla former av jaktrelaterade verksamheter eftersom man som förening inte tycker att man ska jaga.

I behov av underhåll

”Det skjuts skarpt i kulisserna”, skrev Expressen 2017 om jakt- och fiskeklubben. Isak From suckar.

I fokus stod skyttebana, för övning med luftgevär, som finns i riskdagens källare. En nära mytomspunnen plats.  

– Det är en bra träningsbana, säger From som dock pekar på att banan är i stort behov av underhåll. Tiden för riksdagsledamöterna, att sköta banan på fritiden, räcker inte till.

Jakt- och fiskeklubben erbjuder, tillsammans med Jägarförbundet, möjlighet för riksdagsledamöterna att gå jägarutbildningen, och öva teori i riksdagshuset. Men examen, med det praktiska skyttet, får ledamöterna lösa på hemmaplan.

För tillfället går 27 medlemmar utbildningen.

MP i styrelsen

Klubben, som grundandes 1992, efter ett jaktpolitiskt nätverk som samlade riksdagens jägare och andra intresserade, har i dag ungefär 60 medlemmar.

Nästan lika många kvinnor som män, menar ordförande From, och medlemmar från alla de åtta partierna.

– Det följer storleksordningen tämligen. Fler sossar, men ganska många miljöpartister är också medlemmar.

Medlemsregistret är hemligt, men Altinget får ta del av styrelsen. Där sitter bland andra Kjell-Arne Ottosson (KD) som kassör, och Daniel Bäckström, Centerpartiets gruppledare och partiledarkandidaten som nästa vecka kan väljas till partiets förste vice ordförande. 

{{toplink}}

Forrige artikel S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” Næste artikel Talla Alkurdi (S): Jag har cancer Talla Alkurdi (S): Jag har cancer
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).