Venstres partiledare avgår och lämnar politiken: ”Tack för allt”

Jakob Ellemann-Jensen slutar som partiledare för danska Venstre och lämnar regeringen där han sedan sin sjukskrivning suttit som näringsminister.

Af Martin Mauricio
Journalist, Altinget.dk

Jakob Ellemann-Jensen lämnar dansk politik och kliver av sina uppdrag som partiordförande och minister.

Det meddelade han på en presskonferens på måndagen tillsammans med Venstres vice ordförande Stephanie Lose och försvarsminister Troels Lund Poulsen.

– Jag lovade en sak när jag blev ordförande. Jag lovade att anstränga mig. Det har jag gjort. Jag har kämpat för det jag tror på, men det är inte alltid tillräckligt, säger Jakob Ellemann-Jensen och fortsatte:

– Jag konstaterar att min person överskuggar Venstres resultat i regeringen. Och min person överskuggar Venstre att gå framåt igen. Det är därför jag nu tar konsekvenserna och träder tillbaka som ordförande.

Det innebär att Stephanie Lose tar över det organisatoriska ansvaret i Venstre fram till partiets stämma den 18-19 november, medan Troels Lund Poulsen tillträder som inrikes- och näringsminister och övertar ansvaret för regeringssamarbetet med Socialdemokraterna och Moderaterna i Danmark.

– Tack för nu. Tack för allt, avslutar Jakob Ellemann-Jensen sina inledande ord på pressträffen.

Ångrar inte regeringssamarbetet

Ellemann kom tillbaka till dansk politik den 1 augusti efter att han sjukskrivits för stress i februari, då i rollen som förvarsminister. Strax därefter bytte han portfölj och blev i stället inrikes- och näringsminister.

Både före och efter partiledarens sjukskrivning har han och partiet kämpat med väljarflykt och dåliga opinionsundersökningar, som nådde en historiskt låg nivå i oktober.

– Jag ska inte gömma att jag har haft roligare dagar på kontoret än i dag. Det är inte bara politiska drömmar och politiska ambitioner som har grusats. Det är också några personliga, säger Jakob Ellemann-Jensen, som understryker att det är hans eget beslut att avgå från ordförandeposten i Venstre.

Han står samtidigt fast vid att han inte ångrar regeringssamarbetet med Mette Frederiksen och Lars Løkke Rasmussen.

– Mitt beslut att gå in i en regering med Venstre var det rätta. Det var det rätta för Danmark. Det var det rätta för Venstre. Och det var det rätta för regeringen.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

{{toplink}}

Forrige artikel Tomas Tobé toppar Moderaternas EU-valsedel Tomas Tobé toppar Moderaternas EU-valsedel Næste artikel Pär Holmgren lämnar språkrörsvalet Pär Holmgren lämnar språkrörsvalet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).