Vill se hållbarhetskrav på sjunde AP-fonden – men tror inte på stor förändring

Efter en överenskommelse i pensionsgruppen föreslår sent om sider regeringen att också omfatta den sjunde AP-fonden av samma hållbarhetskrav som resterande AP-fonder. Men finansmarknadsministerna Max Elger (S) förväntar sig inga stora förändringar i placeringarna.

Efter att riksdagen under onsdagen röstade igenom förslaget om att även den sjätte AP-fonden skulle omfattas av samma hållbarhetskrav som de första fyra, återkommer regeringen under torsdagen med förslaget att den sista, och största, sjunde AP-fonden också ska omfattas av kraven på att agera som ett "föredöme" på hållbarhetsområdet.

Men detta utlovades redan att göras förra sommaren av den tidigare finansmarknadsministern, Åsa Lindhagen (MP), våren 2021.

Lindhagens efterträdare, Max Elger, säger att han inte vet orsaken till förseningen.

– Det här ett förslag som härrör från en överenskommelse i pensionsgruppen. Och det har tagit lite tid att komma överens i den konstellationen, säger han till Altinget.

Var hon ute för tidigt?

– Jag antar att hon bedömde att läget var sådant att hon trodde att hon skulle komma överens i gruppen förra sommaren, men det drog ut på tiden. Det händer att vi inte alltid är helt överens i den gruppen. 

När ni lägger en lagrådsremiss nu, så innebär det i praktiken att förslaget inte kommer att röstas igenom innan valet. Hade ni inte utlovat detta?

– Det är väl helt riktigt att den inte hinner bekräftas innan valet. Men jag betraktar inte det som en risk att vi inte får igenom den även efter valet, och det finns nog inget scenario där en majoritet skulle se annorlunda ut efter valet.

När finansutskottet hade en utfrågning av AP-fonderna konstaterade AP3-vd:n att fondernas placeringar inte är hållbara. Har ni tillräckligt skarpa lagkrav idag?

– Jag tycker att det regelverk vi har är bra. Men det är klart att regelverket innebär att ansvaret faller på fonderna att tydliggöra vad en föredömlig förvaltning är, och att leva upp till de operativa mål som de sätter upp.

Så när de själva säger att de inte är hållbara, så är det deras ansvar att styra upp det?

– Det är det definitivt. Lagen är tydlig med att de ska utföra en föredömlig förvaltning, och min förväntan är att de gör det.

Ministern ställer inte heller upp på premissen att de inte skulle vara hållbara idag.

– Det är faktiskt inte den bilden jag får från det samlade fondkollektivet eller någon som studerat frågan.

Föreslås även placera utanför finansmarknaderna

En ytterligare förändring som föreslås i lagrådsremissen, som tas på torsdagens regeringssammanträde, är att placeringsmöjligheterna utökas så att fonden även kan placera en del av fondkapitalet i likvida tillgångar, det vill säga tillgångar som inte handlas dagligen på finans­marknaderna.

– Det handlar om att bredda sjunde AP-fondens möjligheterna till att investera och därmed söka en hög och stabil avsättning. I den mån man kan nå det på onoterade produkter, så tror jag att det är bra för framtidens pensionärer, säger Max Elger.

Den sjunde AP-fonden presterade bättre än genomsnitten i resterande PPM-systemet, visade årets återrapportering från regeringen. Max Elger ser dock inte någon risk av att den utvecklingen försämras av att de också ska vara ett föredöme. 

– Faktum är att hela finansmarknaden rör sig i riktning mot ökad hållbarhet. Det är nog ingen i dag som ser någon direkt motsättning mellan hållbarhet och avkastning. Tvärtom, så tycker jag att de flesta aktörerna pekar på att ska man ha en hög avkastning, så måste man ha en bra affär i botten.  

Ni funderar ju samtidigt på att AP7 ska in under samma paraply som resterande PPM och redovisa innehållet enligt EU-taxonomin. Tvingas ni av EU-regelverket att göra detta eller är det något som ni är sugna på?

– Vi är sugna på detta. Man måste komma ihåg att taxonomin ännu inte beslutad. Så det är svårt att hävda att vi ligger i steget efter det. Utan det här handlar om att sparare ska ha god tillgång till information om vilka tillgångar som ingår i fonderna, och därefter fatta sina sparbeslut utifrån den informationen.

Kommer vi – om båda de sjunde AP-fondsrelaterade förslagen passerar – se stora förändringar i innehavet under kommande år?

– Det är väl sjunde AP-fonden som ska redogöra för sina planer för sina placeringarna. Men jag ser inte att förändringarna i regelverket föranleder några förändringar. 

Varför behövs förändringarna då?

– Det är bra att systematisera. De har inget hållbarhetsmål i dag, så även om de bedriver en förvaltning som är i linje med detta, så är det bra att vi skriver ut det explicit.

Har de gjort hemläxan?

Förra året riktade Riksrevisionen kritik mot flera delar av AP-fondernas hållbarhetsarbete, och regeringens återrapportering och styrning av dem. Finansmarknadsministern anser att regeringen svarat upp väl mot uppmaningarna. 

– Jag vet att vi fått en hemläxa om att vi skulle ha ett hållbarhetsmål för den sjätte och sjunde AP-fonden, och i den frågan gör vi riksrevisionen till viljes.

Men kritiken gällde även tydlighet i er redovisning av hållbarhetsplaceringarna?

– Min bild är att vi har hanterat Riksrevisionens synpunkter. Men de rapporteringar som fonderna står för är deras egen, och jag utgår från att de fäster stor uppmärksamhet vid vad Riksrevisionen säger.

Forrige artikel Morgan Johansson sitter kvar med en rösts marginal Morgan Johansson sitter kvar med en rösts marginal Næste artikel KU smäller Thorwaldsson på fingrarna för uttalande om Kallak KU smäller Thorwaldsson på fingrarna för uttalande om Kallak
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).