Axén Olin: ”Bekymrad över svensk skola”

Kristina Axén Olin (M) tror att frågan om hur fler elever ska klara grundskolan kan bli stor i valrörelsen. Samtidigt visar en ny undersökning ett lågt förtroende bland M-väljarna för partiets skolpolitik. ”Vi har vissa profilfrågor där vi är starka och skolan är inte en av dem”, menar John Eklöf, M-ledamot i Malmö.

I helgen höll Moderaterna sin arbetsstämma i Helsingborg. Bland annat fattades beslut om partiets utbildningspolitiska linje inför det kommande valåret. 

– Det var många bra diskussioner. Jag är bara positiv och laddad inför valrörelsen, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin, till Altinget. 

Var det någon fråga på skolområdet som blev särskilt omdebatterad i utskottet? 

– Vi var rörande överens kring hur bekymrade vi är över svensk skola. Vår gemensamma bild är att det största problemet i dag är att var fjärde elev inte klarar skolan. Det borde hela Sverige vara oroliga kring och prata mycket mer om, säger Axén Olin och fortsätter:

– Det är en tragedi för den enskilda och för familjen, men också ett hot mot hela Sveriges tillväxt och välfärd om inte vi ser till att alla barn klarar skolan. 

Lågt förtroende 

Enligt en ny undersökning från Lärarnas Riksförbund tycker endast var fjärde M-väljare att Moderaterna är det parti som har den bästa skolpolitiken.

Vad tror du det beror på att bara 1 av 4 av era väljare har förtroende för er skolpolitik?

– Undersökningen ställde inte frågan ”Vilket är Sveriges viktigaste skolproblem?”. Den handlade egentligen om friskolor och vinstuttag. Om du frågar moderata väljare generellt i Sverige så kommer du förmodligen att få svaret att det är alla barn som inte klarar skolan som är det stora problemet. 

Vinstuttag saknar stöd

Inte heller i frågan om vinster i friskolor står väljarna bakom partiet, enligt undersökningen. Moderaternas linje är att friskolorna ska ha fortsatt möjlighet att plocka ut vinst ur verksamheten, med krav på att skolan håller hög kvalitet. Något som endast 35 procent av deras väljare håller med om. 

Blev det någon diskussion om vinstuttag på stämman? 

– Nej, det blev det inte. Utan vårt fokus var att gå igenom våra förslag. De frågor som vi diskuterade mest var förslagen om fler undervisningstimmar, kunskapsgaranti, barn som inte klarar svenska och matte i årskurs 3 ska gå om, språkförskola och mer ordning och reda och trygghet.  

Kommer ni kunna locka väljare med er utbildningspolitik?

– Jag tror att det är fler och fler som faktiskt är bekymrade och pratar om just skola. Det är ett av de vanligare samtalsämnena runt köksbordet. Det är så många elever som inte får godkänd grundskoleexamen eller kommer in på gymnasiet. Jag tror att det kan bli en stor fråga i valrörelsen. 

Efterfrågar mer ordning

John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden i Malmö, hade velat se att partiet behandlade frågor om ordning i skolan ytterligare. Han efterfrågar lagändringar som stärker lärares befogenheter och möjliggör för kommunala huvudmän att flytta elever till en annan skola. 

– Det kanske är för att vi har särskilda utmaningar i Malmö, men jag hade efterfrågat lite mer fokus på hur man kan säkerställa ordning och reda i klassrummen. Ordningsbetyg eller omdöme som man har gått fram med har vi tyckt länge, men jag ser att man behöver göra mer än så, säger han till Altinget. 

Sträcker sig till Alliansen

Enligt John Eklöf rotar sig det låga förtroendet bland M-väljare för partiets skolpolitik i Alliansen-samarbetet.  

– Skolfrågan kanske inte har varit Moderaternas paradgren. Det finns naturliga förklaringar till det. Dels att Moderaterna har varit ett parti för lag och ordning och arbete. Vi har vissa profilfrågor där vi är starka och skolan är inte en av dem, säger han och fortsätter:

– Åren i Alliansregeringen ledde till att vissa andra partier fick utrymme att vara mer utmärkande i skolfrågorna, inte minst Liberalerna. Man valde att dela upp de olika sakfrågorna partierna emellan. Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi har en viss resa kvar att göra för att nå ut med vårt budskap till väljarna. 

Forrige artikel Gurgeltest införs i stockholmsskolor efter höstlovet Gurgeltest införs i stockholmsskolor efter höstlovet Næste artikel Göteborgs nya bidragsystem till studieförbunden: ”Vilda hästar” Göteborgs nya bidragsystem till studieförbunden: ”Vilda hästar”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.