Betygsskillnaderna mellan pojkar och flickor minskar

Drygt 17 900 elever går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet. Samtidigt börjar pojkarnas betyg komma ikapp flickorna. Det visar ny betygsstatistik från Skolverket.

Drygt 17 900 elever går ut grundskolan utan att ha behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Enligt ny statistik från Skolverket fick 85,2 procent av eleverna som gick ut nionde klass gymnasiebehörighet. Det är ungefär samma siffra som förra året, då 85 procent var behöriga till gymnasiet.  

– Det är ett stort problem. Det här innebär att många tusen elever inte får påbörja studier på ett nationellt program på gymnasiet, säger Anders Palm, enhetschef på Skolverket, till Altinget.

Ny läroplan

Något som är nytt sedan förra året är att nya bestämmelser för betygssättning gäller från läsåret 2022/2023. För betyget E behålls regeln om att elevens kunskaper måste motsvara samtliga betygskriterier, men för betygen D–A gäller principen om sammantagen bedömning.

Enligt Anders Palm går det inte att se någon effekt av de nya bestämmelserna ännu.

– Det är för tidigt att säga något om att de här betygsresultaten har någon slags bäring på en ny läroplan. Det kommer ta längre tid innan man kan se förändringar där.  

Vilka förändringar kan man vänta sig?

– Det vi hoppas är att bedömningen och betygssättningen ska bli enklare och tydligare för lärarna. Men huruvida det kommer att leda till förbättrade resultat är en annan sak. Betygssättningen ska ju spegla elevernas kunskaper och i bästa fall innebär den nya läroplanen att det är enklare för elever att förstå vad de ska lära sig.

Pojkarna knappar in

Något som är glädjande enligt Anders Palm är att skillnaderna mellan flickors och pojkars betyg tycks minska över tid. Enligt den nya statistiken var 85,8 procent av tjejerna och 84,6 procent av killarna behöriga till ett gymnasieprogram våren 2023.  

– Behörigheten för pojkarna ökar något, vilket följer en trend som vi sett några år.  

Även meritvärdet för pojkar ökar, medan det har skett en minskning för flickorna. Tjejernas genomsnittliga meritvärde var 229,7 och pojkarnas var 211,9. 

Vad beror det på? 

– Vi har inte några större förklaringar till det här. Även om förändringen syns så är skillnaderna ganska små. Men det är glädjande att pojkarna lyfter sina resultat.  

Forrige artikel Hela listan: Här är alla sakkunniga på Regeringskansliet Hela listan: Här är alla sakkunniga på Regeringskansliet Næste artikel I dag går Centerpartiet till strid om skolfrågorna I dag går Centerpartiet till strid om skolfrågorna
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.