Domstol stoppar miljonutbetalning till kommunala skolor

Förvaltningsrätten stoppar Göteborgs stad från att betala ut extrapengar till kommunens skolor som ska kompensera för ökade kostnader. Det efter att kommunen håller inne pengar till de fristående skolorna. 

Det rödgröna styret i Göteborgs stad beslutade i mars om 100 miljoner kronor extra till stadens grundskolor för att kompensera för ökade kostnader. 90 procent av pengarna skulle täcka ökade pensionskostnader.

Men enligt beslutet får de fristående skolorna, som utgör 22 procent av stadens grundskolor, inte ta del av pengarna utan att bevisa att de har haft ökade pensionskostnader, vilket har överklagats av både friskoleaktörer och privatpersoner till förvaltningsrätten. 

Stoppar utbetalning

Nu stoppar förvaltningsrätten i Göteborg utbetalningarna till de kommunala skolorna tills saken avgjorts i domstol. 

”Att den kommunala utföraren bereds möjlighet att planera för satsningar under verksamhetsåret, utan att de fristående huvudmännen tillåts planera för motsvarande satsning, är att undergräva den konkurrensneutralitet som lagstiftaren haft för avsikt att tillförsäkra huvudmännen”, motiveras beslutet. 

”Negativa konsekvenser”

Enligt Dagens Nyheter motsätter sig även grundskoleförvaltningens chef Maria Andersson beslutet och menar att ”ett beslut om att inte betala ut, eller fördröja motsvarande tillskott till fristående verksamheter, inte är förenligt med skollagen eller bidrag på lika villkor och kan leda till negativa konsekvenser för fristående verksamheter så väl som för grundskoleförvaltningen.”

Forrige artikel 176 miljoner till böcker 176 miljoner till böcker Næste artikel Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.