Hon får lämna L:s partistyrelse: ”Vill ju sitta kvar”

Fem nya ledamöter tar plats i Liberalernas partistyrelse beslutar landsmötet. En av dem som får lämna är klimatpolitiska talespersonen Helena Gellerman, som trots att hon velat sitta kvar har förståelse för beslutet.

LINKÖPING. Under söndagsmorgonen spikade liberalernas landsmöte den nya partistyrelsen, helt i linje med valberedningens förslag.

Förutom att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari går från adjungerad i sin roll som minister till ordinarie ledamot, är de nya namnen Hendrik Andersson (gruppledare för Liberalerna i Boden), Sara Gunnarsson (regionråd i Värmland), Cecilia Rönn (riksdagsledamot), och Malin Sjöberg Högrell (regionråd i Uppsala).

De nuvarande partistyrelseledamöter som får lämnar är klimatpolitiska talespersonen Helena Gellerman samt kommun- och regionpolitikerna Eva Julin Dombrowe, Pär Löfstrand och Maria Matsson Mähl.

Helena Gellerman hade gärna suttit kvar, men har förståelse för utfallet utifrån flera perspektiv.

– Jag vill ju sitta kvar. Men jag blev bland annat invald på min näringslivserfarenhet och mina tekniska kunskaper och där specifikt kunskap inom klimat och infrastrukturfrågor. Nu tar man in klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i partistyrelsen, vilket jag tycker är ett bra beslut. Hon sitter dessutom i ett större informationsflöde inom klimat och miljöfrågorna, säger Gellerman till Altinget på Landsmötet.

Kompetens och geografiskt fördelning

Samtidigt kommer Cecilia Rönn – som blivit ekonomisk-politisk talesperson efter att Carl Hamilton lämnat riksdagen – in i partistyrelsen. Gellerman anser att det är viktigt att partiets ekonomisk-politiska talesperson sitter i partistyrelsen, men nu råkar Rönn också komma från Västsverige likt Gellerman. Gellerman var nominerad från Västsverige, men då Cecilia Rönn kommer in så blev det en annan spelplan.

Då är det svårt att kämpa efter mer?

– Nej precis. Så för mig finns det en logik bakom detta. Det gör också att jag får mer tid att driva mina ansvarsområden i riksdagen med en ny nationell infrastrukturplan, klimatfrågorna och AI. Men hade det inte gjort det, så hade jag sagt till.

En annan av de nya ledamöter som tar plats är Sara Gunnarsson, regionråd i Värmland. Hon hoppas bland annat kunna arbeta för att partiets politik bättre ska fungera på både lokal, regional och riksnivå.

 – Jag ser fram emot att stärka det regionala och lokala perspektivet i partistyrelsen. Hur vi kan ta det ideologiska fluffet, och konkretisera och göra det tydligt på lokal och regional nivå. Det tror jag är väldigt viktigt för att vända våra opinionssiffror och stärka den lokala representationen, säger Gunnarsson till Altinget.

Forrige artikel Stiftelse ska hjälpa forskare söka EU-bidrag Næste artikel Generaldirektör invald i kunglig akademi
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.