KD trotsar partitoppen – ska verka för ordningsbetyg i skolan

Kristdemokraterna vill införa obligatoriska ordningsbetyg i skolan. ”Har man ett dåligt ordningsbetyg blir det en tydlig signal hem till föräldrarna att de måste ta sitt ansvar”, säger Stefan Sarmes, förbundsordförande för KDU. 

På Kristdemokraternas riksting antogs ungdomsförbundets motion om att införa ordningsbetyg i skolan. Partistyrelsen, som ville avslå motionen, förespråkade i stället kontinuerlig kontakt om en elev stör. Partiet har tidigare inte varit emot ordningsbetyg, men har tyckt att det ska vara frivilligt för skolorna.  

KDU har försökt få igenom ordningsbetyg förr men inte lyckats.

– Jag tror att ganska många fler kan relatera till den lättare med den samhällsutveckling som det har varit de senaste åren också. Så jag är väl inte jätteförvånad att vi lyckades få igenom den, säger Stefan Sarmes, förbundsordförande för KDU, till Altinget.

Även Mathias Bengtsson, Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, är nöjd med rikstingets beslut.  

– Jag tycker det är bra för det visar att vi tar ställning för eleverna som inte får arbetsro och som hamnar efter för att man inte kan koncentrera sig på lektionerna. Jag skulle säga att det här är ett tydligt ställningstagande för dem, säger han, till Altinget. 

Tydlig signal

Enligt Stefan Sarmes är den största fördelen med ordningsbetyg att lärarna får ett tydligt verktyg att jobba med för att skapa ordning i klassrummet. Men framför allt sätter det mer fokus på föräldraansvaret. 

– Det händer ganska ofta att föräldrar tror väldigt gott om sina barn även om de är stökiga och i det här fallet så är det väldigt tydligt svart på vitt huruvida ett barn har skött sig eller inte, säger han och fortsätter: 

– Har man ett dåligt ordningsbetyg blir det en tydlig signal hem till föräldrarna att de måste ta sitt ansvar.

Någon formulering om i vilken årskurs ordningsbetygen skulle införas finns inte i motionen. Men Stefan Sarmes tänker sig att det finns fördelar att införa dem så tidigt som möjligt. 

– Om jag ska höfta lite så ska man från fjärde klass kunna ha ordningsbetyg. Om ett barn ska fångas upp tillräckligt tidigt så måste den här signalen skickas hem tillräckligt tidigt för att det ska ha en rimlig effekt, säger han. 

Tanken är heller inte att betygen ska vara meritgivande, utan endast agera facit för en elevs beteende. 

– Eleven kanske har svårt med det akademiska och inte ska läsa vidare. Då kan en arbetsgivare vilja titta på ordningsbetygen för att se om den här personen är en vettig och skötsam person, säger Stefan Sarmes. 

”Vässade politiken”

Kristdemokraternas beslut på skolområdet berörde främst psykisk ohälsa och ordning och reda i skolan. Det är inga nya frågor för partiet.  

– Vi vässade politiken lite så att vi åkte hem från Helsingborg med ännu bättre politik på de områdena än vad vi hade innan, säger Mathias Bengtsson.  

Han pekar på ordningsbetygen, men även på beslutet om att alla kommuner ska ha ett strukturerat suicidpreventivt arbete mot barn och unga. 

– Den vanligaste dödsorsaken bland unga i dag är faktiskt självmord. Det måste man ta tag i på flera områden. Det gör ju regeringen redan. Men det här med att kommunerna ska jobba mer suicidpreventivt på samma sätt som regionerna också gör, det tror jag är ytterligare ett steg, säger Mathias Bengtsson.  

Forrige artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata Næste artikel Kristersson: Kommuner ska ha rätt att göra bakgrundskontroller Kristersson: Kommuner ska ha rätt att göra bakgrundskontroller
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.