Kommunbidrag finansierar budgetsatsning: ”De som tar störst ansvar får betala”

För att möta arbetslösheten skjuter regeringen till 500 miljoner till kommunernas vuxenutbildning i vårändringsbudgeten. Men delar av satsningen tas från statsbidrag till kommunerna.

Av de 500 miljonerna går 400 miljoner till kommunernas vuxenutbildning och 100 miljoner till sfi för ukrainare. För att finansiera satsningarna halverar regeringen det tillfälliga statsbidraget till kommuner med högt flyktingmottagande.

Pengar som i dag inte används, meddelar utbildningsministerns stab i ett mejl till Altinget.

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har kommunerna inget behov av pengarna eftersom man inte tar emot lika många nyanlända.  

– De 100 miljonerna handlar om en speciell satsning för dem som har tagit emot väldigt många flyktingar. Nu har det mottagandet minskat. Vi ser att behovet inte kommer vara så stort det här året av de pengarna, säger hon på en pressträff.  

– De här 100 miljonerna lägger vi på annat som vi ser är viktigare här och nu.  

Men Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, är kritisk mot regeringens förslag.

– Jag tycker det är pinsamt. Först ha pressträff om att man skjuter till 100 miljoner för sfi för ukrainska flyktingar och sen låter man de kommuner som har tagit störst ansvar för att ta emot flyktingar betala det. Man skulle snarare haft en presskonferens där man sagt rakt ut att det här får kommunerna betala själva, säger hon till Altinget.

{{toplink}}

Korta pengar

Enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog är regeringens utbildningssatsning långt ifrån tillräcklig.  

– Vi behöver både mer långsiktiga åtgärder i vuxenutbildningen och det behövs ganska mycket mer pengar. Det kommer ofta väldigt korta pengar inom vuxenutbildningen och man skulle behöva långsiktiga besked hur det ser ut framåt om man ska starta utbildningar. 

Wallenskog pekar också på det ökande behovet av kompetens.  

– Här är en jätteutmaning eftersom vi har en så stor kompensbrist och nu finns det ju risk också att arbetslösheten samtidigt går upp. Då är det ju jätteviktigt att hugga tag i de personerna och se till att de får en utbildning som passar, till exempel inom välfärden. 

C: Behövs hundratals miljoner mer

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet vill se större satsningar på området. 

– Sida vid sida med arbetslösheten finns en stor kompetensbrist. Man behöver satsa på yrkeshögskolan, hundratals miljoner mer än vad regeringen gör. Det räcker inte bara att lägga tillbaka pengar, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till Altinget.

Han fortsätter:

– Vi ligger långt under de nivåerna som var i fjol både när det gäller yrkesvux och yrkeshögskolan. Dessutom har vi massor av människor som köar för omställningsstudiestöd för att plugga vidare i ett år och fylla den här kompetensbristen i samhället.

Även Åsa Westlund (S) kritiserar bristen på långsiktighet från regeringens sida. 

– Yrkesutbildningen ska anordnas i nära samarbete med företag. Den tar lite tid att starta och komma igång med. Så ryckigheten gör att det blir mindre för pengarna för skattebetalarna när man gör så tvära kast.  

Vad vill S göra på området?

– Vi hade redan i vår budget i höstas över 20 000 fler platser på vuxenutbildningen på grund av att vi förutspådde att vi skulle få en lågkonjunktur och därför behövde de här platserna, både på yrkeshögskola och yrkesvux.

{{toplink}} 

Forrige artikel SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag Næste artikel Starka reaktioner över uteblivna satsningar på Svenska från dag ett Starka reaktioner över uteblivna satsningar på Svenska från dag ett
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.