Skolverket efter budgetbeskedet: Tänkbart att vi öppnar fler kontor

I regeringens vårändringsbudget får Skolverket tillbaka hälften av pengarna som kapades från kvalitetsdialogerna i höstens budget. Enligt generaldirektör Peter Fredriksson innebär det att myndigheten nu kan börja titta på att öppna fler kontor.

I höstens budget drog regeringen ner satsningen på kvalitetsdialoger med huvudmännen med 61 miljoner. Nu får myndigheten tillbaka ungefär hälften av pengarna. I vårändringsbudgeten får myndigheten 32 miljoner mer. Av dessa ska 30 miljoner gå till kvalitetsdialogerna och myndighetens fortsatta regionalisering.

– Jag är positiv till beskedet som vi fått från regeringen. Det betyder att vi får bättre förutsättningar att göra det som politiken vill att vi ska göra. Vi ska vara på regional nivå och ha kvalitetsdialoger med huvudmän, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Altinget.  

Anledningen till ökningen är enligt regeringen att Skolverket ska kunna fortsätta arbetet med att hålla kvalitetsdialoger med huvudmän. Tidigare i vår uppgav Peter Fredriksson i en intervju med Altinget att myndigheten höll på att se över uppdraget och man pausade även öppnandet av nya kontor runt om i landet.

I samband med det föreslog Skolverket att regeringen skulle flytta pengar mellan de olika anslagen för att fortsatt finansiera kvalitetsdialogerna. Nu har regeringen hörsammat myndighetens önskan.  

{{toplink}}

– Det ser vi naturligtvis positivt på. Vi är tacksamma för att den här dialogen med politiken har lett till en justering som gör att vi får bättre ekonomiska förutsättningar att finnas på regional nivå och ha de här kvalitetsdialogerna, säger Peter Fredriksson.  

Totalt får myndigheten 32,5 miljoner kronor mer, där majoriteten, 27,5 miljoner, kommer från anslaget Utveckling av skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet, vilket Skolverket föreslog i sitt budgetunderlag. 

”Till följd av varierande behov av dessa insatser hos huvudmännen finns det ett behov av större flexibilitet i myndighetens arbete. I syfte att åstadkomma detta behöver insatserna samordnas i större utsträckning”, skriver regeringen.  

Vad innebär detta för er? 

– Till att börja med så vet vi i dagsläget inte om det här är en beständig förändring. Nu vet vi vad vi har för pengar för 2023, sen skulle vi önska att vi visste lite mer om hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut kommande år, säger Peter Fredriksson.  

Nu ser myndigheten över om de ska öppna nya kontor eller förstärka de kontor som de nyligen öppnat i landet.  

– Någonting som är tänkbart är att vi öppnar ytterligare ett kontor. Man kan också tänka sig att man förstärker bemanningen på redan befintliga kontor. Det får vi titta vidare på. 

– Nu vet vi hur de ekonomiska ramarna ser ut, i nästa steg får myndigheten titta på vad vi då gör. 

Hur blir det med kvalitetsdialogerna?  

– De kommer kunna fortsätta och förhoppningsvis kommer vi till och med kunna växla upp arbetet. Vi kommer kunna förstärka förutsättningarna för att kunna genomföra de här förändringarna, säger Peter Fredriksson.  

Själva anslaget kapades ju med 61 miljoner i höstens budget, och nu får ni tillbaka hälften av det. Är det tillräckligt? 

– Det finns ju också en förväntan från politiskt håll att vi ska effektivisera och använda de pengar vi har på ett annat sätt. Det är ett arbete som pågår som vi kommer fortsätta med. Vi kommer se över hur vi använder våra medel, men nu får vi ytterligare miljoner som gör att vi kan förstärka vår regionala närvaro och stärka förutsättningarna för kvalitetsdialoger.  

{{toplink}}

Beslutskedja: Organisationsöversyn av de statliga myndigheterna inom skolväsendet

30/3
2017
11/6
2018
29/1
2019
25/8
2020
15/12
2020
30/9
2021
1/3
2022
10/5
2022
10/11
2022
28/11
2022
18/4
2023
28/5
2024

Forrige artikel Starka reaktioner över uteblivna satsningar på Svenska från dag ett Starka reaktioner över uteblivna satsningar på Svenska från dag ett Næste artikel Tidöpartierna kapar utbildningsinsats för klimatomställningen Tidöpartierna kapar utbildningsinsats för klimatomställningen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.