Macron: EU måste satsa mer på innovation 

EU måste steppa upp och satsa mer pengar på forskning och innovation för att kunna tävla mot USA och Kina. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron efter att Frankrike och Sverige på onsdagen fördjupade sitt forskningssamarbete. 

LUND. På onsdagen besökte Frankrikes president Emmanuel Macron Lund där forskning och innovation stod i fokus.  

Besöket startade på ESS för att sedan fortsätta på Alfa Laval, där Sverige och Frankrike undertecknade en avsiktsförklaring om fördjupat samarbete mellan länderna inom forskning om kärnkraftsteknik.  

Mer pengar till innovation

Innovation och vetenskapligt samarbete var också i fokus när presidenten svarade på studenternas frågor på Studentafton.

Lundaprofessorn och samtalsledaren Sylvia Schwaag frågade presidenten om EU kan tävla när det kommer till innovation.

– Jag tror att vi kan. Jag tror att vi måste. Jag tror att vi kommer göra det. Jag är optimistisk, svarade Macron. 

– Vi har fantastiska universitet. Vi har fantastiska forskare, vi har många företag, startups och makroföretag. Vi har allt, vi är väldigt välutrustade.  

EU måste sluta överreglera

Samtidigt som det är viktigt att reglera innovation som AI, måste EU också sluta överreglera, säger Macron.  

– Vi måste vara säkra på att vi kommer att driva på för att skapa några spelare, vara med i tävlingen. Varför? För detta är en förutsättning att hålla Europa suveränt och att inte bli beroende av den kinesiska eller amerikanska lösningen.

– Vi måste investera mycket mer och när man skapar en AI-lösning, innovation, en startup eller ett företag ska den inhemska marknaden från dag ett vara den Europeiska unionen. Inte bara Sverige eller Frankrike. Det betyder att vi måste lyfta barriärerna mellan de 27 medlemsstaterna.   

Forrige artikel Utbildningsministern blickar mot Danmark för högskoleväsendets utveckling Utbildningsministern blickar mot Danmark för högskoleväsendets utveckling Næste artikel Johan Pehrson slår tillbaka mot kritiken om lågt reformtempo Johan Pehrson slår tillbaka mot kritiken om lågt reformtempo
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.