Pehrson (L) om kritiken: ”Det finns saker jag kunde gjort bättre”

Den skarpa kritiken mot hur partiledningen agerat när man slöt Tidöavtalet debatterades hårt under landsmötet. Johan Pehrson och partisekreterare Gulan Avci säger att partiledningen tar åt sig av kritiken. ”Jag tror för den skull inte att det hade fått något annat utfall”, säger Johan Pehrson. 

LINKÖPING. I sin rapport konstaterar Liberalernas granskningsutskott att partiledningen brustit på flera punkter när det gäller den interna demokratin. Sättet de slutit Tidöavtalet på är inte godtagbart, bland annat för att partistyrelsen inte informerats. Under landsmötet debatterades både agerandet, men också vägen framåt.

– Vad är det värt allt vårt arbete, till, inför och efter ett landsmöte, när vi sedan plötsligen får en hink kallt vatten över oss. Ingenting av dessa viktiga frågor som vi beslutat om på landsmötet gäller sedan, sa exempelvis Björn Ljung, ombud i Stockholm, rapporterar SR

Gulan Avci, partisekreterare för Liberalerna, säger till Altinget att partiledningen tar åt sig av kritiken. 

– Det är mycket känslor och olika åsikter. Men jag tyckte att debatten var konstruktiv och för mig som partisekreterare var det en av de viktigaste punkterna, att vi nu tar till oss av de rekommendationerna som granskningsutskottet kom med.

Samma utfall

Partiledare Johan Pehrson är också delvis självkritisk. 

– När jag rannsakar mitt snart 55-åriga liv så finns det saker som jag kan ha gjort ännu bättre. Men jag noterar också att styrelsen fick ansvarsfrihet, säger han i samband med en pressträff vid landsmötet. 

Har menar dock att resultatet i förhandlingarna sannolikt blivit samma, även om partistyrelsen blivit informerade.

– Jag lyssnar noga på de personer som tycker att man borde ha haft ännu mer chans att säga sitt. Jag tror för den skull inte att det hade fått något annat utfall, säger han. 

”Vi gör något rätt i alla fall”

Gulan Avci pekar på att ledningen, i och med beslutet om ansvarsfrihet, nu kan blicka framåt. 

– Nu har det här lagts till handlingarna. Men med det sagt, så har jag också gett ett uppdrag till min biträdande partisekreterare inför vårt första sammanträde i nya partistyrelsemötet i december att lägga fram en handlingsplan för hur vi ska agera framåt.

Samtidigt konstaterar partisekreteraren att uppmärksamheten om den interna debatten i partiet är lugnare i dag, relativt det tidigare stormiga läget i partiet. 

– Jag är i alla fall glad att det förnyelsearbetet jag har sjösatt ändå har bidragit till att ni journalister inte bara är fokuserade på oss. Vi tar oss stadigt framåt, säger Avci och tillägger:

– Det är ett kvitto på att vi gör något rätt i alla fall. 

Mer Tidökritik

Men granskningsrapporten är inte den enda punkt på landsmötets agendan då kritiken mot Tidösamarbetet bubblade upp till ytan. I flera motioner som lagts fram föreslogs att Liberalerna på ett eller annat sätt lämnar eller begränsar Tidösamarbetet.

Johan Pehrson menar att det, trots kritiken, fortfarande finns ett starkt stöd för den väg som Liberalerna har valt. 

– Vi bildade en liberal, borgerlig regering och vi sa innan att vi ska samarbeta med alla partier, till exempel Sverigedemokraterna. Det gäller fortfarande, det stödet bedömer jag som mycket starkt. Sen finns det personer som fortfarande tycker att man inte ska prata och samarbeta med alla partier i riksdagen och det beklagar jag, säger han till Altinget.

Motionerna om att lämna Tidöavtalet har fått avslag på landsmötet. Men motionen som skrivits under av flera tunga ledamöter, bland andra oppositionsregionrådet Jan Jönsson, med uppmaningen att Liberalerna vid valet 2026 ska gå till val som ett enskilt parti har fått bifall. Ett beslut som även partistyrelsen ställt sig bakom. 

Pehrson: SD inte i regering

Johan Pehrson ger dock inga tydliga besked om hur man kommer att agera i en situation då Moderaterna och Sverigedemokraterna går fram med ett regeringsalternativ. 

– Vårt besked från landsmötet är att vi inte ser en sådan regering framför oss. Vi har också beslut om att vi inte kommer att släppa fram en regering där ytterpartierna ingår. Då kan man tolka det som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, säger Johan Pehrson. 

När det gäller de låga opinionssiffrorna, 2,3 procent i Indikator Opinion i oktober, menar Johan Pehrson att det är naturligt för ett parti i regering. 

– Det har alltid varit tufft att regera. Det brukar sällan belönas att sitta i regering på kort sikt, men på lång sikt kan man få förtroende för att man bär ansvar för Sverige, säger han.

{{toplink}}

,

Forrige artikel L: Bibliotekspersonal ska inte omfattas av informationsplikten L: Bibliotekspersonal ska inte omfattas av informationsplikten Næste artikel Kvalitetspeng tas till högsta instans Kvalitetspeng tas till högsta instans
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.