Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus

Regeringen uppmanar nu alla lärosäten att frysa kontakter och forskning med statliga institutioner i Ryssland och Belarus. ”Det är viktigt att betona att vi ska inte sätta ett automatiskt likhetstecken mellan enskilda ryska forskare och den ryska statsledningen” säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Altinget. 

Under onsdagen fortsatte regeringen att driva på sanktioner mot Ryssland. På en pressträff uppmanade utbildningsminister Anna Ekström (S) att alla kontakter och samarbeten mellan lärosäten och forskningsfinansiärer och statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart upphör.

Tyskland har, som första land, tidigare meddelat att de stoppar forskning med ryska institutioner, och uppmanade samtidigt EU att följa efter och avbryta allt vetenskapligt utbyte.

– Vi vill tillsammans med övriga europeiska länder bidra till att vi kan ha effektiva sanktioner mot Ryssland. Sverige befinner sig i en europeisk mittfåra. Flera länder har redan gått ut och lämnat besked som i stor utsträckning är likalydande med det svenska beskedet. Jag vet att flera länder är på gång under dagen och morgondagen, säger Anna Ekström till Altinget. 

Inget automatiskt likhetstecken

Beslutet innebär att pågående samarbeten som bygger på avtal mellan svenska och ryska institutioner kommer att frysas.  

– Det är viktigt att betona att vi ska inte sätta ett automatiskt likhetstecken mellan enskilda ryska forskare och den ryska statsledningen. Här är uppmaningen till lärosätena att man ska göra en väldigt noggrann genomgång för de enskilda fallen, säger Anna Ekström.

Stor samstämmighet

Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström är nöjd med regeringens besked och menar att det ger klarhet i hur myndigheten ska agera. 

– Jag vill understryka att forskning är i sin karaktär internationell. Jag har under de senaste dagarna haft kontakt med mycket kolleger och jag upplever att det råder en stor samstämmighet när det gäller att stödja forskare i Ukraina, säger han på pressträffen.

Vetenskapsrådet har i dagsläget en överenskommelse med en rysk forskningsfinansiär.

– Med det besked som statsrådet nu ger så avser vi att kontakta Ryssland och frysa detta avtal.

Stort samarbete om klimatforskning

Myndigheten har också tittat på individuella samarbeten och ansökningar där man explicit nämner ryskt samarbete.

– Det visar sig vara väldigt få till antalet. Av 40 000 ansökningar som kommit in till oss har vi bara hittat ett 30-tal ansökningar som nämner ryskt samarbete.

– Däremot inom vissa områden, framför allt inom klimatforskning kopplat till Arktis finns mycket samarbete. Där måste vi titta lite extra på hur det området ska hanteras. 

Forrige artikel Hallå där Per-Arne Andersson – som kan bli ny friskoletopp Hallå där Per-Arne Andersson – som kan bli ny friskoletopp Næste artikel Här uppmärksammas kvinnokampsdagen Här uppmärksammas kvinnokampsdagen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.