Skolinspektionens gd om lagändringen: Kan vara sårbart att stänga en skola

Skolinspektionen är kritisk till att stänga kommunala skolor vid allvarliga brister. ”Kommunen kan ju öppna en ny skola där samma problem finns”, säger gd Helen Ängmo. 

Den 1 juli trädde lagändringar i kraft som ska göra det lättare för Skolinspektionen att stänga skolor med allvarliga brister.

Ändringarna innebär bland annat att Skolinspektionen ska kunna förbjuda en fristående eller kommunal huvudman att driva en verksamhet vidare (verksamhetsförbud) om ett föreläggande att åtgärda brister inte har följts och missförhållandena är allvarliga.

I sitt remissvar invände Skolinspektionen mot att som huvudregel stänga kommunala skolor med stora brister.

– Vi tycker vi som tillsynsmyndighet ska få välja åtgärd. När det kommer till kommunala huvudmän är det inte alltid mest effektivt med verksamhetsförbud, säger Helen Ängmo, gd för Skolinspektionen, till Altinget.

Kommunen har kvar eleverna

Effekterna av ett verksamhetsförbud kommer skilja sig mellan olika typer av huvudmän. Om en fristående skola stängs upphör tillståndet och eleverna ska inte fortsätta där, men en offentlig huvudman har fortfarande kvar ansvaret för eleverna. Detta var något som även Lagrådet pekade på.  

– Om man stänger en kommunal skola, då ska eleverna inte gå där längre, men å andra sidan kommer eleverna att dyka upp i någon av kommunens andra skolor. 

Kommunen har kvar sitt huvudmannaskap även efter ett verksamhetsförbud. Stängningen av en skola i kommunen påverkar alltså inte kommunens rätt att bedriva andra skolor.  

Hur kommer verksamhetsförbudet se ut för en kommunal huvudman i praktiken? Räcker det att byta rektor på skolan? Byta namn? 

– Eftersom de har ansvaret enligt kommunallagen, har de befogenheterna att öppna vilka skolor de vill. De kan organisera skolorna som de vill. Så de skulle ju kunna öppna en annan skola, kanske strax bredvid i ett annat område. Det är inget som hindrar kommunen att till exempel använda samma personal, att de gör en skola som liknar den andra skolan.  

– Sannolikt blir det så i stället att man fördelar eleverna på de andra skolorna som finns. Men har man inte löst problemen i grunden är det inte säkert att det ger verkan. 

Kan öppna ny skola

Regeringen lyssnade på Skolinspektionen i frågan och myndigheten får nu göra en egen bedömning om vilken åtgärd som passar bäst. Verksamhetsförbud mot kommunala skolor vid allvarliga missförhållanden är inte huvudregel, vilket först föreslogs, med det är fortfarande ett alternativ.

I vilka fall är det lämpligt att stänga en kommunal skola?

– Det allra viktigaste för oss är att man kommer åt huvudmannens problem. Om en kommun har strukturproblem som påverkar kommunens förmåga att vara en bra huvudman, då är det ju viktigast att man kommer åt det svaga kvalitetsarbete som kommunen gör. Många gånger är det lämpligare att göra med statlig åtgärd för rättelse.  

– Då kan vi tydligare visa vad som behöver göras. Om vi stänger en kommunal skola så är det inte säkert att det är en åtgärd som i sig löser kommunens svagheter. Kommunen kan ju öppna en ny skola där samma problem finns.  

Sårbart att stänga

Helen Ängmo lyfter också att det i mindre kommuner kan bli problematiskt med verksamhetsförbud.

– Är det en riktigt liten kommun så kanske det bara finns ett fåtal skolor. Då kan det vara sårbart att stänga en om det kanske bara finns två skolor till exempel. Då kan det vara mer effektivt att man leder, alltså jobbar med det här som vi kallar statlig rättelse. Att vi visar vad som behöver göras. 

Beslutskedja: Uppdrag att utreda utökade möjligheter för Statens skolinspektion att stänga skolor vid allvarliga missförhållanden

15/11
2019
15/8
2020
11/9
2020
14/12
2020
30/9
2021
19/10
2021
2/11
2021
2/2
2022
20/9
2022

Forrige artikel Här är alla riksdagsledamöter 2022 Här är alla riksdagsledamöter 2022 Næste artikel Det händer med SKR efter valet Det händer med SKR efter valet
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.