SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner

Sveriges kommuner och regioner väntas gå med 31 miljarder i underskott nästa år, visar en ny prognos från SKR. ”Vi är inne i ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen”, säger chefsekonomen Annika Wallenskog. 

Enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) prognos blir underskottet för landets kommuner och regioner ännu större nästa år. I höstens ekonomirapport räknar SKR med ett underskott på 31 miljarder, varav 24 miljarder är regionernas underskott. Det förklaras i huvudsak av höjda pensionskostnader, prisökningar och höjda räntor. 

– Vi är inne i ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen. Alla regioner och de allra flesta kommunerna genomför nu kraftiga besparingar, effektiviseringar och några kommer att behöva höja skatten. De ser nu över arbetsmetoder, hur och var välfärd ska levereras, samtidigt som de behöver tänka långsiktigt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom SKR, i ett pressmeddelande

Regionkris

För regionerna ser läget värre ut. Medan SKR räknar med att kommunernas resultat kommer börja återhämta sig efter 2024, så kommer regionerna göra underskott även 2025.

Redan i år väntas regionernas underskott bli upp mot 20 miljarder, vilket visar sig både i region Sörmland där man tvingas varsla 700 anställda, samt i Östergötland, som ska spara in på 600 tjänster

{{toplink}}

Krävs gemensamt ansvarstagande

Redan efter att regeringen presenterat sin budget spådde SKR neddragningar på välfärden. 

– Det är många kommuner som behöver jobba med effektiviseringar och besparingar. Vi ser att regionerna har riktigt stora underskott. Man kommer dra ner på antalet anställda, sa Wallenskog till Altinget i september. 

Nu betonar SKR vikten av att riksdag och regering tar sitt ansvar. 

– Det krävs en bättre statlig styrning byggd på gemensamma mål istället för dagens detaljerade styrning. Kommunsektorn behöver också långsiktiga planeringsförutsättningar och färre riktade statsbidrag. Det finns en enorm kapacitet i kommuner och regioner, men vi måste dela på ansvaret. Riksdag och regering ska ta sitt ansvar för välfärdens finansiering och utveckling och kommuner och regioner ska ta sitt, säger Anders Henriksson, ordförande SKR, i pressmeddelandet. 

{{toplink}}

Forrige artikel Inför M-stämman: Föreslår skärpning av regler för studieförbunden Inför M-stämman: Föreslår skärpning av regler för studieförbunden Næste artikel Lista: Det gör S-regeringens statssekreterare nu Lista: Det gör S-regeringens statssekreterare nu
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.