Talmannen prisar studenter: ”Bidrar till ökad förståelse”

Studenterna Einar Dernegård och Valdemar Holt är årets vinnare av riksdagens uppsatstävling.

Riksdagens uppsatstävling för högskole- och universitetsstudenter har gått i mål för i år. Årets vinnaruppsatser handlar om partiers strategiska agerande i regeringsfrågan respektive partiers syn på begreppet utanförskap.

– Årets vinnare bidrar på ett förtjänstfullt sätt till kunskapen om riksdagens arbete och den demokratiska processen, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

– Pristagarna har studerat olika partiers agerande och retorik i aktuella frågor, vilket bidrar till en ökad förståelse för samtidspolitiken.

Undersöker partiernas motiv

Einar Dernegård, student vid statsvetenskapliga institutionen på Linnéuniversitetet, vinner med uppsatsen ”Hur politik beräknas”.

Uppsatsen undersöker Liberalernas och Vänsterpartiets strategiska motiv och agerande i regeringsfrågan, med utgångspunkt i januariavtalets tillkomst och efterspel.

S och M:s syn på utanförskap

Den andra vinnaren är Valdemar Holt, statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Uppsatsen ”Utanförskapet misstänkliggjort” undersöker Socialdemokraternas och Moderaternas syn på begreppet utanförskap mellan 2010 och 2022.

Forrige artikel Folkhögskola lägger ner filial – ”Ingen lösning” för ukrainska flyktingar Næste artikel Han lämnar Friends för Raoul Wallenberg Academy
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.