Trägårdh: Kulturkanon måste bli blocköverskridande för att få vingar

”Om arbetet med en kulturkanon ska vara en angelägenhet för hela Sverige, så måste det också ha en blocköverskridande komponent. Det är min bestämda position”, säger Lars Trägårdh, ordförande för den kommitté som leder arbetet.

I en kommande intervju med Altinget utvecklar historikern Lars Trägårdh sina invändningar mot det uppdrag han ändå har valt att acceptera, efter att först ha tackat nej.

– Jag har protesterat, och jag har en bestämd åsikt: Jag tror att det är fullständigt felaktigt att skapa ett sådant här projekt inom en mandatperiod och som inte är blocköverskridande, säger Lars Trägårdh till Altinget.

Att ta fram en kulturkanon var en del av Tidöavtalet, och utredningen tillsattes den 21 december 2023. Oppositionen och stora delar av Kultursverige är kritiska till projektet. Men Trägårdh vill helst se mer bredd.

– Det här typen av projekt kommer aldrig kunna få vingar eller fötter om det inte inkluderar såväl Moderaterna som Socialdemokraterna.

Det är inte gjort, så vad säger du till regeringen?

– Precis det som jag säger till dig. Jag vet inte exakt var vi landar, men det är min synpunkt som jag kommer att vara tydlig med.

De är just nu inne i sitt förarbete, där de bland annat jämför erfarenheter från andra länder som har tagit fram en kulturkanon, som Danmark och Nederländerna.

– Sedan tänker jag att vi förhoppningsvis har ett förslag som rör vilka kulturområden som ska ingå, och tentativa funderingar kring hur det ska presenteras. Kopplingen mellan böcker och de digitala möjligheterna.

– Jag tänker mig att vi kommer en bit på vägen. Men min personliga åsikt, och visst inflytande har jag, är att nästa steg måste vara en blocköverskridande fortsättning på detta.

När du presenterar slutbetänkandet senast den 31 augusti 2025, så är det med andra ord inte färdigt om jag förstår dig rätt?

– Jag har väldigt svårt att tänka mig det, och det har jag varit tydlig med. Det är en orimligt kort tid. Men det är också principen. Om arbetet med en kulturkanon ska vara en angelägenhet för hela Sverige, så måste det också ha en blocköverskridande komponent. Det är min bestämda position, säger Lars Trägårdh.

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: En svensk kulturkanon, Dir. 2023: 180

21/12
2023
21/12
2023
29/2
2024
7/6
2024
26/6
2024
26/6
2024
31/8
2025

Forrige artikel Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Næste artikel Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.