Universitet förde över pengar till externt konto

Karlstads universitet har samlat på sig stora överskott för avgiftsfinansierade verksamheter som ska gå plus minus noll. Pengarna har sedan förts över till ett dotterbolags konto utan regeringens godkännande, vilket kritiseras av Riksrevisionen.

Karlstads universitet har under flera års tid haft ett överskott i avgiftsområdet uppdragsbildning, som myndigheten sedan har överfört till det helägda dotterbolaget Karlstads universitets uppdrag AB. Nu får universitetet kritik av Riksrevisionen. 

”Överföringen av överskottet innebär att universitetet förvarat medel på konto utanför myndigheten utan särskilt medgivande från regeringen. Detta strider mot 3 kap. 3 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) och ökar risken för staten”, skriver Riksrevisionen i sin granskning av universitetets årsredovisning för 2023.  

Enligt Riksrevisionen uppgick överskottet den 31 december 2023 till 59 miljoner kronor, vilket också avviker från det ekonomiska målet om full kostnadstäckning som finns i avgiftsförordningen.

Visste inte

EvaLena Östlin är ekonomi- och planeringschef vid Karlstads universitet.

– Karlstad universitet bedriver uppdragsutbildning i nära samverkan med vårt helägda dotterbolag. Så pengarna har överförts till vårt dotterbolag som hanterar uppdragsutbildning, säger hon till Altinget. 

Universitet har använt samma princip sedan 2012, att flytta överskottet till dotterbolaget, men det är först nu som Riksrevisionen kritiserar tillvägagångssättet.  

– Det är väl lite det som vårt svar kommer bygga på. Vi tycker att vi öppet och transparent har redovisat vår redovisningsmodell sedan 2012. Det har inte kommenterats tidigare.  
 
Kan du hålla med om kritiken? 
 
– Ja, man kan ju inte blunda för att det står att det krävs medgivande från regeringen. Vi har inte medvetet inte följt reglerna, men sedan har vi tyckt att vi haft en bra redovisning. Nu ser vi till att det blir rätt framåt.

Från den 1 januari 2024 ändrar Karlstad universitet sin redovisningsprincip. Dels kommer medel inte fortsättningsvis föras över till dotterbolaget, dels har universitetet arbetat fram en tydligare plan om hur överskottets storlek i förhållande till omsättningen successivt ska minska. 

– Vi följer deras rekommendationer fullt ut, säger EvaLena Östlin.

Fler myndigheter kritiseras

Totalt 17 myndigheter kritiseras för brister i sina redovisningar. Om regeringen ska kunna styra den statliga verksamheten effektivt måste myndigheterna följa regler och instruktioner, menar riksrevisor Helena Lindberg.

Altinget söker Karlstads universitet. {{toplink}}

Forrige artikel 15 000 föreningar kan påverkas av studieförbundens nedskärningar 15 000 föreningar kan påverkas av studieförbundens nedskärningar Næste artikel 17 myndigheter kritiseras för brister i redovisningen 17 myndigheter kritiseras för brister i redovisningen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.