(M): "Så ska vi få vårdpersonalen att stanna i Dalarna"

DEBATT. För att utnyttja resurserna på bästa sätt vill vi koncentrera den specialiserade vården i Dalarna på rätt ställen. För att behålla personalen vill vi erbjuda bättre löner och förmånlig pension till dem som förbinder sig att stanna, skriver Ulf Berg och Christer Carlson (M), oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

Christer Carlsson (M)
oppositionsråd, Landstinget Dalarna
Ulf Berg (M)
oppositionsråd, Landstinget Dalarna
 
Köerna till sjukvården växer över hela landet. Åren 2013-2017 ökade andelen som får vänta längre än 90 dagar på operation från tolv till 26 procent. Många landsting bryter därmed mot vårdgarantin som stipulerar att patienten har rätt till operation inom just 90 dagar. Vare sig det handlar om gallstensoperationer, öron-, näsa- hals eller knäledsoperationer ser vi hur köerna växer nationellt.

Koncentrerad vård för ökad patientsäkerhet

Höftledsoperationer är ett undantag. Enligt siffror från Sveriges kommuner- och landsting har väntetiden minskat något men andelen patienter som får gå och ha ont i över 90 dagar är ändå hela 15 procent. Dalarnas landsting är inget undantag. I takt med att vårdplatser försvinner och svårigheten att bemanna sjukhus och vårdcentraler tilltar ökar köerna också här. Ett grundproblem i Dalarna liksom i övriga Sverige är att det saknas personal.

Men för att utnyttja resurserna på bästa sätt och kunna erbjuda en vård med hög patientsäkerhet är det även viktigt att delar av den specialiserade vården koncentreras till rätt ställen. Det gäller särskilt specialister inom kirurgi. En kirurg som får daglig träning är säkrare på handen än en som får ta sig an ett färre antal patienter per månad.

Moderaterna i Dalarna vill därför se en förbättrad nivåstrukturering i hela landet. Det vill säga att specialistverksamheter koncentreras till färre platser med bättre kvalitet som följd. Lokalt i Dalarna innebär det att vi vill se en bättre fördelning av operationer mellan Falun och Mora.

1200 patienter i kö i landstinget

Trots att det röd-gröna landstingsstyret lovade att vidta en mängd åtgärder i höstas tilltar problemet med stängda vårdplatser. I nuläget prioriteras canceroperationer och patienter med så kallade tidskritiska sjukdomar samtidigt som köerna till enklare operationer tillåts växa. I februari var den, undantaget cancerkirurgin, drygt 1200 personer.

Liksom de allra flesta landsting i Sverige arbetar Moderaterna och Sjukvårdsalliansen i Dalarna för att begränsa andelen personal från bemanningsföretag. På vårdcentraler där all eller nästan all personal är inhyrd kan vi därför tänka oss att låta hela vårdcentralen upphandlas och övergå i privat drift.

Vi har dock en pragmatisk inställning till bemanningsfirmorna. När köerna växer ser vi inhyrda sjuksköterskor som ett sätt att på kort tid och i undantagsfall minska lidandet och korta vägen till operationsbordet. Socialdemokraterna däremot anser det viktigare att upprätthålla ett totalförbud som leder till att människor får vänta i onödan.

Attraktiva, flexibla tjänster för stadig bemanning

Vi måste vända på varje sten för att få personalen att stanna kvar, få fler att intressera sig för vårdyrken och minska beroendet av bemanningsfirmor. Många söker sig till administrativa tjänster eller byter sjukhus för att få upp lönen. Det skapar luckor och ryckighet i verksamheten. För att få fler att stanna behöver det utvecklas attraktivare och mer flexibla tjänster. Tjänster där det går att kombinera administrativt arbete med verksamheten ”på golvet” till högre lön.

Det borde gå att utveckla fler arbetsmodeller och högre flexibilitet för hälsosammare arbetstider. De som stannar kvar, och särskilt i de fall där jobbet är extra tungt med jobbiga arbetstider, bör landstingen kunna erbjuda morötter i form av bättre löner och förmånlig pension, om man förbinder sig att stanna. 

Att ta hand om vår viktigaste resurs, personalen, på ett bättre sätt är helt grundläggande för att minska köerna och åter få en fungerande vård.

Forrige artikel Debatt: Debatt: "Elevhälsan måste bli proaktiv" Næste artikel "Region Västmanland måste bli en bättre arbetsgivare"
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.