Hon ska utreda minimilöner: ”Tanken är att den svenska modellen bevaras”

Carina Gunnarsson ska utreda hur direktivet om minimilöner ska genomföras i Sverige. Enligt henne är det ”bara i de fall där det ter sig som helt nödvändigt att vi behöver göra någonting med våra nuvarande inhemska regler som det ska föreslås.”

Efter årsskiftet drar Carina Gunnarsson i gång sin utredning om hur Sverige ska genomföra direktivet om minimilöner, som klubbades igenom i EU under hösten.  

{{toplink}}

Hon ska enligt utredningsdirektivet ta ställning till vad som krävs för att direktivet om minimilöner ska genomföras i Sverige och vid behov lämna författningsförslag och förslag på andra åtgärder som direktivet ger anledning till. 

– Förhoppningsvis kommer sekretariatet vara klart i närtid. Nästa steg blir att analysera utredningsdirektiven noggrannare och självklart också minimilönedirektivet, säger Carina Gunnarsson till Altinget.

Svenska modellen ska bevaras

Gunnarsson har erfarenhet från arbetsrättsliga frågor från sina 17 år som ordförande i Arbetsdomstolen. Hon var även Medlingsinstitutets generaldirektör under fyra år. Myndigheten pekas ut i utredningsdirektivet som en myndighet som utredningen ska ha kontakt med i arbetet.  

– Det handlar om olika uppgifter som ska lämnas till kommissionen, om löner bland annat.  

Vad kommer direktivet innebära för Sverige?  

– Vi har ju en väl utvecklad arbetsmarknadsmodell för lönebildning i det här landet. Tanken är att den svenska modellen ska bevaras och följaktligen då att det bara i de fall där det ter sig som helt nödvändigt att vi behöver göra någonting med våra nuvarande inhemska regler som det ska föreslås.  

Det är många som oroar sig för att direktivet på sikt kan komma att skada den svenska modellen. Hur ska man se till att så inte blir fallet?

– Uppdraget går ut på att titta på hur vår modell och nuvarande regler fungerar i förhållande till direktivet, och bara föreslå sådant som är nödvändigt för att vi ska uppfylla direktivet. 

– Man har ju alltid tankar som flyter runt, men det är ingenting som jag tänker delge i det här stadiet. 

Utredningen ska redovisas senast den 23 juni 2023.  

Beslutskedja: Genomförande av direktivet om tillräckliga minimilöner

15/12
2022
22/12
2022
22/12
2022
23/6
2023

Forrige artikel Kommissionären vill hjälpa sociala företag att hitta rätt i EU-djungeln Kommissionären vill hjälpa sociala företag att hitta rätt i EU-djungeln Næste artikel Nya lagar och regler: Höjd pensionsålder, dyrare högskoleprov och ny myndighet Nya lagar och regler: Höjd pensionsålder, dyrare högskoleprov och ny myndighet
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.