Regeringen ställer sig bakom Danmark i frågan om minimilöner

Regeringen tar tillsammans med Danmark strid mot EU:s minimilöner. Detta efter att både arbetsmarknadens parter, och en majoritet i riksdagen satt press på regeringen. ”Inte en dag för sent”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till Altinget.

På torsdagsmorgonen meddelade Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson att partiet ”övertygat regeringen” att hjälpa Danmark ogiltigförklara minimilönedirektivet i EU-domstolen. 

Tidigare har regeringen meddelat att de inte tar strid om minimilönerna.

”Vi har nu fått del av den danska inlagan och har gjort en första analys. Vår preliminära bedömning är att Sverige bör kunna ansluta sig till Danmarks talan”, skriver biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) i en kommentar till TT.

– Det har tagit väldigt lång tid och inte bara vi utan parterna på svensk arbetsmarknad känner frustration, men i går kväll fick man in den här inbjudan till pressträffen, fem i tolv krishanterar man nu och försöker göra någonting. Det är bra att man agerar, säger partisekreterare Tobias Baudin (S) på en pressträff där S kräver att regeringen stöttar Danmark i frågan.

Varför gick ni inte ut och krävde att Sverige skulle väcka ogiltighetstalan, utan endast att Sverige ska ställa sig bakom Danmark nu när de väl tar strid?

– Vi har legat på regeringen och Sverigedemokraterna hela tiden, och parterna har också gjort det. Det minsta man kan göra är att intervenera och det har vi stöttat direkt. Nu har Danmark gått in med den här talan och i sak tror jag det spelar mindre roll för nu får vi den här domstolsprocessen, säger Baudin till Altinget.

– För oss är det självklart att vi ska hänga på den här domstolsprocessen och stötta Danmark i detta, men även få möjlighet att göra våra partsinlagor hur vi ser på det här. 

Är det bra att ta den här striden under ordförandeskapet? 

– Jag förstår att det är jobbigt för Ulf Kristersson. Men man måste agera för Sveriges bästa. Och står man upp för den svenska modellen, att det är arbetsgivare och facken som bestämmer om svensk lönebildning, då måste man också våga agera, säger Baudin.

– Hittills har varken han, regeringen eller Sverigedemokraterna gjort det. Nu hoppas jag att det blir fart på regeringen och det är inte en dag för sent. 

{{toplink}}

Forrige artikel AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt” AF ska kartlägga ukrainaflyktingars kompetens – ”får inte bli pappersprodukt” Næste artikel Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.