Här är partiernas toppkandidater

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Kryssfavoriter, EU-kritiker, barnprogramledare och partihoppare – här är de som toppar partiernas listor.

Socialdemokraterna

Heléne Fritzon, 63 år

Europaparlamentariker sedan 2019. Har tidigare varit migrationsminister och biträdande justitieminister. Heléne Fritzon har bakgrund inom kommunpolitiken och är utbildad lågstadielärare. Inför valet har hon sagt att hon vill fortsätta att arbeta för ett starkt och förenat EU. Hon var Socialdemokraternas toppnamn i valet 2019.

 

Moderaterna

Tomas Tobé, 46 år

Europaparlamentariker sedan 2019. Han har varit riksdagsledamot sedan 2006. Mellan 2015 och 2017 var han partisekreterare och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Inför EU-valet har han sagt att han vill fortsätta att arbeta för ett säkrare EU genom en kontrollerad migrationspolitik och bekämpning av organiserad brottslighet. Tomas Tobé var Moderaternas förstanamn i EU-valet 2019 och blev då den mest kryssade kandidaten av alla.

 

Miljöpartiet

Alice Bah Kuhnke, 52 år

Europaparlamentariker sedan 2019. Hon var Sveriges kultur- och demokratiminister 2014–2019, större delen av tiden utan att vara riksdagsledamot. Under 90- och 00-talet var hon aktiv som tv-programledare, under en tid var hon även generalsekreterare för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. I EU-parlamentet har hon engagerat sig i frågor som rör miljö, klimat och demokrati. Alice Bah Kuhnke var Miljöpartiets förstanamn i EU-valet 2019.

 

Liberalerna

Karin Karlsbro, 53 år

Europaparlamentariker sedan 2019. Har bakgrund inom kommunpolitiken och var ordförande för Liberala ungdomsförbundet under 90-talet. Hon har en juristexamen och har studerat internationella relationer i London. Under sin tid i EU-parlamentet har hon bland annat drivit kvinnorättsfrågor och engagerat sig i EU:s relation till Belarus. Karin Karlsbro var Liberalernas förstanamn i EU-valet 2019.

 

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt, 59 år

Europaparlamentariker mellan 1995 och 2006. Riksdagsledamot mellan 2010 och 2020, varav de åtta senare åren som partiledare för Vänsterpartiet. I grunden är Jonas Sjöstedt metallarbetare, men efter att han lämnade EU-parlamentet förra gången var han verksam som skönlitterär författare under en period. Han har sagt att han vill ha ett särskilt fokus på klimatfrågor. Ursprungligen var Sjöstedt kritisk till ett svenskt EU-medlemskap, men kandiderade – och blev vald – i EU-valen 1995, 1999 och 2004.

 

Centerpartiet

Emma Wiesner, 31 år

Europaparlamentariker sedan 2021 då hon efterträdde Fredrick Federley. Har bakgrund inom Centerpartiets ungdoms- och studentförbund och är utbildad civilingenjör. Inför valet har hon sagt att hon vill fokusera på klimatfrågor, exempelvis att göra det möjligt att låsa in bidrag till länder som inte når klimatmålen. Emma Wiesner kandiderade för Centerpartiet i EU-valet 2019, men då på tredje plats.

 

Sverigedemokraterna

Charlie Weimers, 41 år

Europaparlamentariker sedan 2019. Har bakgrund inom Kristdemokraterna, först som ungdomsförbundsordförande, sedan som kommunalråd och politiskt sakkunnig åt socialminister Göran Hägglund (KD) och slutligen som stabschef för Lars Adaktusson i EU-parlamentet. Inför årets val har han sagt att han vill fortsätta att fokusera på stramare migrationspolitik och minskat EU-inflytande. Charlie Weimers kandiderade som tredjenamn för Sverigedemokraterna i EU-valet 2019.

 

Kristdemokraterna

Alice Teodorescu Måwe, 39 år

Presenterades som toppnamn för Kristdemokraterna i januari 2024 efter att ha blivit medlem i partiet dagen innan. Hon är jurist och har varit ledarskribent och krönikör på ett flertal svenska tidningar. Tidigare har hon arbetat som huvudsekreterare för Moderaternas arbetsgrupp för ett nytt idéprogram och enligt Expressen ska Alice Teodorescu Måwe först ha velat kandidera för Moderaterna i EU-valet.

Forrige artikel Vd får gå med omedelbar verkan – ”helt enkelt inte nöjda” Vd får gå med omedelbar verkan – ”helt enkelt inte nöjda” Næste artikel Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.