Supervalåret 2024: Dessa EU-länder håller val

2024 går till historien som det år då flest människor i världen kan gå till valurnorna. I EU ska runt 400 miljoner lägga sin röst i valet till Europaparlamentet – men närmare en tredjedel av EU-länderna håller även nationella val. Här är hela listan över valen i EU i år. 

BRYSSEL. Den 6-9 juni i år går runt 400 miljoner EU-medborgare till valurnorna för att välja sina representanter i Europaparlamentet för de kommande fem åren.

Samtidigt håller även flera av världens mest folkrika länder val, såsom USA som i november ska välja ny president och Indien som, troligen under våren, håller parlamentsval. Total kommer länder med hälften av världens befolkning att hålla val under året, enligt tidningen The Economist.

Även i EU hålls en rad val, utöver EU-valet i juni. I totalt åtta medlemsländer ska presidenter och parlament bytas ut. Det är med andra ord inte bara ledamöterna i Europaparlamentet och EU-kommissionärerna som byts ut i år – även i ministerrådet och på EU-toppmötena kommer nya ansikten dyka upp under årets gång.

Först ut i EU:s supervalår är Finland med valet av ny president som inleds redan i slutet av januari.

Här är hela listan över EU-länder med nationella val 2024:

  • Finland, presidentval: 28 januari, 11 februari
  • Portugal, parlamentsval: 10 mars
  • Slovakien, presidentval: troligen i mars
  • Litauen, presidentval: 12 maj, parlamentsval: 6 oktober
  • Belgien, parlamentsval: 9 juni
  • Österrike, parlamentsval: eventuellt 30 september
  • Kroatien, parlamentsval: 22 september, presidentval: december
  • Rumänien, presidentval: december

Källa: Politico, Utrikesmagasinet

Forrige artikel Boende i dansk allmännytta har sämre hälsa än resten av befolkningen Boende i dansk allmännytta har sämre hälsa än resten av befolkningen Næste artikel Då klubbar riksdagen vräkningar av familjer till barn som begår brott Då klubbar riksdagen vräkningar av familjer till barn som begår brott
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.