Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder

Spetskandidaten Nicolas Schmit (S&D) vill att mer pengar från den europeiska investeringsbanken ska gå till bostäder och att EU ska se över de statsstödsreglerna för satsningar på bostadsbyggande. Flera av de svenska politikerna är dock inte övertygade om att resurser till bostadspolitiken ska slussas via EU. 

Nicolas Schmit (S&D), det europeiska socialdemokratiska partiets spetskandidat, ses som den enda som har en chans att konkurrera med Ursula von der Leyen till posten som EU-kommissionens ordförande. 

I en intervju med Altinget berättar han att han vill se mer stöd från EU när det gäller bostadspolitiken. 

– Vi har en bostadskris över hela Europa, jag tror att detta är ett problem även i Sverige. I alla stora städer i Europa har vi problem med att människor inte längre har råd med rimliga bostäder, säger han. 

Pengar från EIB

Han menar att EU behöver avsätta mer pengar för att stötta medlemsländerna när det gäller att se till att det finns tillgång på bostäder. 

– Vi borde mobilisera mer pengar från den Europeiska investeringsbanken (EIB) till rimliga bostäder, social housing och bostäder till överkomliga priser. 

Hur mycket ytterligare pengar tycker du att EU ska avsätta? 

– Jag kan inte säga hur mycket, det behöver man titta på. 

Nicolas Schmit säger också att han vill att de statsstödsregler som gör att exempelvis Sverige inte kan ge vissa typer av stöd till de allmännyttiga bostadsbolagen behöver ses över. 

Sen tidigare finns ett undantag från EU:s generella statsstödsregler som gör det möjligt för medlemsländerna att ge stöd till ”tjänster av allmänt ekonomisk intresse”. Det innebär exempelvis undantag för sociala satsningar som bostäder. För att det undantaget ska kunna användas skulle de svenska allmännyttiga bostadsbolagen dock behöva vara mer inriktade mot social housing och mindre mot en generell bostadspolitik, som idag. 

– Vi måste verkligen titta på det för jag tror att staten har en roll att spela här. Det är därför som vi måste göra reglerna mer flexibla så att de inte har en negativ påverkan på byggandet av överkomliga bostäder. 

Handlar om att skapa förutsättningar

Nicolas Schmit tycker inte att EU ska ha ett större formellt mandat över lagstiftningen när det gäller bostadspolitiken. Han menar snarare att det handlar om att stötta medlemsländerna. 

– EU kan stötta och skapa förutsättningar som är mer gynnsam, genom statligt stöd och finansiering, säger han. 

Svenska politiker delar visserligen bilden att bostadspolitiken ska vara en nationell angelägenhet. I en enkät som Altinget gjort svarar samtliga av de svenska partiernas toppkandidaterna att de inte vill att EU-ska få mer formell makt över bostadspolitiken. 

”Vi tycker inte EU ska ha befogenheter när det kommer till bostadsfrågor” svarar exempelvis Moderaternas Tomas Tobé.

Och: ”Nej. EU ska inte ha ansvar för bostadspolitiken. Stadsplanering är kommunal kompetens och ska så förbli”, svarar Centerpartiets Emma Wiesner. 

Men flera partier, där Sverigedemokraterna är tydligast, är också tveksamma till att mer resurser ska slussas via EU. 

 {{toplink}}

Forrige artikel KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt” Næste artikel Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter Utredning vill ge staten förtur till köp av fastigheter
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.