Kristet råd klipper inte banden med Ryska ortodoxa kyrkan – trots Säpos uppgifter

Den senaste händelseutvecklingen får inte Sveriges kristna råd (SKR) att utesluta den Ryska ortodoxa kyrkan. ”Vi är en mötesplats för kyrkor och vi tror att det är viktigt att någon håller plats för dialog och relationer – även om man tycker brutalt olika”, säger generalsekreterare Sofia Camnerin.

Vare sig Säpos uppgifter om att Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) haft kontakter med rysk underrättelsetjänst, eller SST:s beslut att inte ge dem statsbidrag, får Sveriges kristna råd att ompröva sitt ställningstagande om att ha kvar dem i den ekumeniska gemenskapen.

{{toplink}}

– Inte så på rak arm. Vi har levt med den här frågan i två år. Den information som kom från Säpo inhämtade vi före jul. Det är fruktansvärt det som har kommit fram, men kriget har varit fruktansvärt i två år nu, säger Sofia Camnerin till Altinget.

Aldrig legitimera anfallskrig

Sveriges kristna råd är en ekumenisk mötesplats för 27 medlemskyrkor och tre observatörer.

– SKR är något annat än en myndighet. Vi är en mötesplats för kyrkor och vi tror att det är viktigt att någon håller plats för dialog och relationer, även om man tycker brutalt olika. Sedan beror det förstås också på hur saker utvecklar sig.

Hon tillägger att de förkastar Rysslands angreppskrig, och att fred är SKR:s övergripande mål.

– En kyrka ska aldrig legitimera anfallskrig.

När en kyrka används av en totalitär regim, hamnar man inte då någon gång i ett läge där det slutar vara meningsfullt att se dem som kyrka?

– Det är ecklesiologisk fråga – den om vad en kyrka är. Jag kan inte svara rakt på den. Det här är en av världens största ortodoxa kyrkor. Människor fortsätter att gå till mässa varje vecka. Jag kan aldrig sluta att tänka på dem som är döpta och därmed tillhör den världsvida kyrkan.

– Samtidigt kan en kyrka bli extremt korrumperad. Vi har exempel från Andra världskriget och apartheidtiden i Sydafrika. Det finns en balansgång i relationen kyrka-stat, där man aldrig ska vara för nära. Kyrkan behöver en kritisk distans till makten, och det är det många som inte har.

Har Ryska ortodoxa kyrkan, via er, tillgång till uppgifter om andra kyrkor och samfund som de kan tänkas samla in?

– Nej, inte mer än vem som helst har, som går in på vår hemsida. Och vi delar inte ut några bidrag, säger Sofia Camnerin.

Ni har haft kontakt med Säpo? Vad sade de?

– Via SST. Vi har inte haft direkt kontakt med Säpo.

Forrige artikel SST drar in Ryska ortodoxa kyrkans statsbidrag efter Säpos uppgifter SST drar in Ryska ortodoxa kyrkans statsbidrag efter Säpos uppgifter Næste artikel Riksrevisionens förslag: Lägg ner Allmänna arvsfonden Riksrevisionens förslag: Lägg ner Allmänna arvsfonden
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.