SST drar in Ryska ortodoxa kyrkans statsbidrag efter Säpos uppgifter

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) kommer inte att tilldela Ryska ortodoxa kyrkan några pengar för 2024. Efter uppgifterna i ett yttrande från Säpo nyligen bedöms kyrkan inte uppfylla demokratikriterierna.

Uppgifterna bekräftas av SST:s direktör och myndighetschef Isak Reichel.

– Skälet är att de inte lever upp till demokratikriterierna. Bakgrunden är det yttrande vi har fått från Säpo, där de går igenom ett antal försvårande omständigheter. Kyrkan har uttalat sitt stöd för kriget och de har haft kontakt med den ryska underrättelsetjänsten. De har också fungerat som en plattform för underrättelseverksamhet i Sverige, säger Isak Reichel till Altinget.

Kommer ni kräva tillbaka några medel från tidigare år?

– Nej det kan vi inte, för tidigare har de bedömts leva upp till demokratikriterierna.

Säpo uppgav nyligen att Ryska ortodoxa kyrkan har haft kontakter med personer som arbetar för den ryska underrättelsetjänsten. De ska också fått pengar från ryska staten, samt ha agerat på ett sätt som uppmanar till stöd för invasionen av Ukraina.

Isak Reichel berättar att Ryska ortodoxa kyrkan nekar till anklagelserna och tillägger att de har möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Det har funnits liknande anklagelser tidigare. Är det Säpos information som är grund för er förändrade bedömning?

– Ja, det skulle jag säga. Vi har haft en dialog med trossamfundet ända sedan kriget inleddes. De har hela tiden hävdat att de inte ställer sig bakom kriget utan de vill ha fred. Så Säpos yttrande är det som gör skillnaden för oss.

{{toplink}}

SST skriver: ”I Säkerhetspolisens yttrande framkommer det att företrädare för trossamfundet har haft kontakt med personer som verkar för rysk säkerhets- och underrättelsetjänst. Den Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) i Sverige har erhållit betydande finansiering från ryska staten vid flera tillfällen och företrädare har agerat på ett sätt som bedöms vara uppmanande till stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Säkerhetspolisen bedömer att den ryska staten använder den Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) i Sverige som plattform för inhämtande av underrättelse och annan säkerhetshotande verksamhet.”

{{toplink}}

Forrige artikel Underläge för civilsamhället i Bryssel Underläge för civilsamhället i Bryssel Næste artikel Kristet råd klipper inte banden med Ryska ortodoxa kyrkan – trots Säpos uppgifter Kristet råd klipper inte banden med Ryska ortodoxa kyrkan – trots Säpos uppgifter
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.