Arbetsförmedlingen bemöter kritiken från civilsamhället

Arbetsförmedlingens (AF) överdirektör Lars Lööw svarar på den kritik som flera idéburna aktörer framför i Nods lägesbild. ”För mig och för Arbetsförmedlingen är de idéburna aktörerna viktiga för att helheten ska fungera. Men vi har haft och har utmaningar kring hur vi ska få till samarbetet i den nya miljön.”

I Nods lägesbild framför en rad organisationer inom civilsamhället kritik mot vad de uppfattar som försämringar på arbetsmarknaden, sedan den reformering av AF som var en konsekvens av Januariavtalet 2019 började genomföras.

{{toplink}}

Inte bara reformeringen

Deras målgrupper som står långt från arbetsmarknaden hamnar mellan stolarna. Organisationerna själva har sett hur deras möjligheter att bidra har försämrats.

– Samtidigt behöver man nog också se att det är flera saker som har hänt som påverkar relationen mellan Arbetsförmedlingen och de idéburna aktörerna. Inte bara reformeringen av AF, säger Lars Lööw till Altinget.

Vad mer har påverkat?

– Det är strategiska val på myndigheten, det är våra ekonomiska förutsättningar. Pandemin påverkade beslutsfattandet. Vi har också EU:s konkurrenslagstiftning och statsstödsregler. Allt detta påverkar möjligheten för oss att hitta vägar fram.

– Därför känns det bra att vi skrivit en överenskommelse om hur vi ska komma vidare. För två år sedan pekade de idéburna aktörerna ut sex områden där man ville formulera om samarbetet med staten där arbetsmarknaden var ett område. Ett av medskicken till oss på arbetsförmedlingen var: Bygg en struktur för samverkan och prova att göra det i samarbete med Fremia, och det har vi gjort.

En del idéburna aktörer upplever inte att de tas på samma allvar som de privata?

– Jag kan inte ta bort deras upplevelse, men jag tycker att förutsättningarna för att lösa frågor har blivit bättre, i och med det sättet vi har tagit tag i frågan på.

EU:s konkurrenslagstiftning har väl funnits ett bra tag?

– Den är inte ny, men vi har inte löst alla frågor kring vilka förutsättningar den skapar. Det gäller till exempel var frågan om IOP-er landar. Vi är inte helt klara med hur man ska hitta rätt förutsättningar för att samarbeta framöver.

Nya förordningar

I juni fattade regeringen ett beslut om förändring i några viktiga förordningar som styr AF:s verksamhet. Bland annat uppdaterades AF:s instruktion och verksamhetsförordning, och de nya förordningarna börjar gälla den 1 december i år.

– I den nya regleringen tydliggjordes att samverkan även ska ske med andra än kommuner.

Vad kan man göra för att människor i målgrupperna inte ska hamna mellan stolarna?

– Det är en bra fråga som vi brottas med dagligen, vi behöver både samverkan med idéburen sektor, leverantörer och kommunerna. Jag tror också att vi behöver se över beslutsstrukturerna så att vi snabbare kan fatta beslut om olika insatser.

– Vår fördjupade samverkan med Försäkringskassan måste fungera, och om också samordningsförbunden kan fungera bättre så ska vi nog hitta bättre vägar för att nå dem som står längst bort från arbetsmarknaden. Det finns inte en enkel lösning, utan vi behöver hitta fler vägar framåt, säger Lars Lööw.

Forrige artikel Danmark: Tolv gånger dyrare att hantera privata fondmedel än generella anslag Danmark: Tolv gånger dyrare att hantera privata fondmedel än generella anslag Næste artikel Så ser Johan Forssells (M) portfölj ut i detalj Så ser Johan Forssells (M) portfölj ut i detalj
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.