Christian Carlsson (KD): ”Jag ska ta upp frågan om hjärnplan med ministern”

Det behövs ett samlat grepp kring psykisk hälsa och sjukdomar i hjärnan. Det säger socialutskottets ordförande Christian Carlsson (KD). ”Sedan exakt vilken form det sker i, det får vi återkomma till”, säger han till Altinget.

Sverige bör göra som Tyskland och Norge och införa en nationell hjärnplan. Den slutsatsen presenterades vid ett riksdagsseminarium i förra veckan. Seminariet byggde på den rapport som var klar redan förra året och som har Hjärnfonden som uppdragsgivare, men som aldrig presenterades då. Arbetsgruppens ordförande var dåvarande psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och när hon dödades i Almedalen sköts presentationen på framtiden.

Arbetsgruppen har varit tvärsektoriell, och har en lång rad förslag på hur arbetet med hjärnans sjukdomar, så väl somatiska som psykiska, ska intensifieras.

Ska ta upp frågan

Christan Carlsson säger att den snabba samhällsförändringen de senaste åren gör att det behövs ett samlat grepp kring hjärnan och att politiken kan inspireras av till exempel det pågående arbetet med att uppdatera cancerstrategin.

– Jag kommer absolut att ta upp idén om en hjärnplan med socialminister Jakob Forssmed. Min bedömning är att ett samlat grepp kring dessa frågor stämmer väldigt bra med den viljeinriktning som regeringen har visat hittills, säger han.

Rapportens övergripande rekommendation är att regeringen tillsätter en utredning för att ta fram en strategi och nationell handlingsplan, även om det redan finns utredningar som tangerar området. Tidigare i år fick Emma Henriksson i uppdrag att utreda det som kallas en haverikommission för självmord.

Flera politikområden

Något utskottsinitiativ eller ett tillkännagivande för att driva frågan är inte aktuellt, säger Christian Carlsson.

– Nej, men vi tar med oss det här förslaget i vårt fortsatta arbete. Vi får se vilket som är bästa sättet att arbeta vidare med frågan hur våra hjärnor påverkas av det moderna samhället.

Rapporten innehåller 66 reformförslag som rör både föräldraskap, skola, arbetsliv, vård och forskning.

Beslutskedja: Utredning: Översyn av vissa frågor inom det suicid-preventiva området, Dir. 2023:3

2/2
2023
21/2
2023
8/6
2023
11/4
2024
6/8
2024
18/9
2024
1/10
2024

Forrige artikel Regeringen höjer statssekreterarnas löner Regeringen höjer statssekreterarnas löner Næste artikel Fys-utredning vill dubbla anslagen till friluftslivet Fys-utredning vill dubbla anslagen till friluftslivet
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.