Danmark missar biståndsmålet för första gången på 40 år

Danmark spenderade för lite på utvecklingsbiståndet 2022 och nådde därför inte upp till FN:s rekommenderade miniminivå på 0,7 procent av BNI. Synd och under all kritik, anser SF och Radikale.

Af Christina Houlind, Altinget.dk

År 2022 var Danmarks bidrag till världens fattigaste 0,67 procent av BNI. Det uppger danska UD för Alltinget.dk.

Danmark når därmed inte målet att lägga 0,7 procent av BNI på bistånd för 2022.

”Under all kritik”

Ett mål som, förutom att vara FN:s rekommenderade minimum, också är en del av den nuvarande utvecklingspolitiska strategin och regeringsöverenskommelsen

Detta får kritik från Socialistisk folkeparti och Radikale.

– Det är verkligen olyckligt och under all kritik. Vi har ett mål på 0,7 procent, och det är pengar som ska gå till några av världens fattigaste. När vi gör ett avtal måste man också kunna räkna med det, säger Marianne Bigum, SF:s utvecklingstalesperson.

– Det finns många utmaningar i världen som behöver lösas. Oavsett om det är barn som inte går i skolan eller bönder vars grödor påverkas av torka. Alla pengar behövs, säger Christian Friis Bach (Radikale).

Första gången sedan 1978

Det är första gången sedan 1978 som Danmarks bidrag till världens fattigaste och mest utsatta länder ligger under 0,7 procent av BNP.

Enligt UD är anledningen till att detta hände 2022 att Danmarks BNI växte långt mer än väntat, samtidigt som utgifterna för ukrainska flyktingar minskade, eftersom många ukrainare snabbt fick arbete.

Ministern: ”Beklagligt”

Det har inte varit möjligt att få en intervju med biståndsminister Dan Jørgensen (S), men i en skriftlig kommentar till Alltinget.dk säger han att det är beklagligt att det danska biståndet inte nådde 0,7 procent.

”Därför kommer regeringen att betala ut mer medel till utvecklingsländer redan 2023 för att kompensera för den lägre nivån 2022. Samtidigt är det viktigt att betona att under 2022 har alla medel som planerats betalats ut till konkreta projekt och program i våra samarbetsländer”, skriver ministern.

Både Socialistisk Folkeparti och Radikale är glada över att regeringen redan nu förbereder sig för att kompensera.

Men de radikala liberalerna kräver att mer görs i framtiden för att se till att det avsätts tillräckligt med pengar i budgeten för utvecklingsbistånd, så att Danmark kan göra de utbetalningar som krävs för att nå 0,7 procent av BNI.

– Jag vill tacka ministern för att ta det här på allvar. Men det krävs mod och beslutsamhet för att se till att vi gör tillräckliga åtaganden så att vi kan nå 0,7 procent, säger Christian Friis Bach.

Inte helt rimlig kritik

Jesper Petersen, utvecklingspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker inte att kritiken är ”helt rimlig”, eftersom det enligt honom är ”rent tekniska förutsättningar” som gör att Danmark inte når 0,7 procent. Samtidigt bekräftar han att full ersättning kommer att ske under 2023.

– Det är vår önskan och policy att vi ska landa på 0,7 procent från start. Men nu betalas pengarna ut efteråt, så i slutändan stämmer det, säger han.

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Nationellt hälsoprogram för unga välkomnas Nationellt hälsoprogram för unga välkomnas Næste artikel ”Jag ser inte så mycket ljusglimtar i miljöpolitiken” ”Jag ser inte så mycket ljusglimtar i miljöpolitiken”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.