De får Flicka-priset för stödlinje

Den nationella stödlinjen ungarelationer.se får Årets Flicka-pris. ”Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer", säger generalsekreterare Zandra Kanakaris.

Stödlinjen drivs sedan 2019 av stiftelsen 1000 möjligheter och erbjuder chattstöd både till tjejer som utsätts för relationsvåld, men också till förövarna och till kompisar. Målgruppen sträcker sig upp till 20 år.

– Vi vet, både av erfarenhet och forskning, att unga inte berättar för någon och berättar de så är det för en kompis och det är en tung börda att bära. Nyckeln handlar om att kan vi hitta en ung förövare tidigt så är väldigt mycket vunnet, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1000 möjligheter, till Altinget

Svårt att få stöd

Stödlinjen är öppen varje kväll. På sidan finns också faktamaterial kring relationsvåld ur olika perspektiv.

– Texten om vad man gör om man utsätter någon är faktiskt oftast en av dem som ligger i topp på det mest lästa. Vi kan ju inte veta att det bara är förövare som läser, men informationen är så pass efterfrågad, säger Zandra Kanakaris.

Hon säger också att organisationen har problem att hänvisa de unga vidare till stödinsatser i kommun och region.

– Vi har väldigt få ställen att hänvisa till, trots att socialnämnden har ett skärpt ansvar när det gäller våldsutövare, men många tänker fortfarande att det handlar om vuxna förövare. Det är tydligt att vi ligger efter generellt. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Det låter självklart när man säger det, men det har inte varit självklart att prioritera och resurssätta.

Vid helgens Centerstämma tilldelades också stiftelsen 1000 möjligheter partiets stipendium till Karin Söders minne. Stipendiet är på 50 000 kronor och har delats ut sedan 2016. Bland tidigare  pristagare finns Rädda Barnen och advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Forrige artikel LO:s lanserar ny rapport med global utblick – dystert men inte hopplöst LO:s lanserar ny rapport med global utblick – dystert men inte hopplöst Næste artikel Centerpartiet: Regeringen riskerar att rasera folkbildningen Centerpartiet: Regeringen riskerar att rasera folkbildningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.