EU-parlamentet till Sverige: ”Leverera i migrationsfrågan”

Förväntningarna i EU-parlamentet är stora på det svenska ordförandeskapet att under våren komma framåt i frågan om en gemensam europeisk migrationspolitik. Men frågan om hur regeringens samarbete med Sverigedemokraterna kan påverka arbetet med migrationspakten oroar.

Migration var den mest återkommande frågan när EU-parlamentet på tisdagen fick möjlighet att diskutera det svenska ordförandeskapets prioriteringar med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) på plats i Strasbourg.

Trots att statsministern själv i sitt tjugo minuter inledande tal endast i en mening nämnde vikten av att jobba vidare med migrationsfrågan, var det den just migration som engagerade flest ledamöter i debatten – både från höger och från vänster.

Efter snart åtta år av blockerade förhandlingar om hur EU ska hantera migrationen till unionen och endast drygt ett år kvar av parlamentets mandatperiod – och med tusentals migranter som dör på väg till EU varje år – är det nu dags att agera, tyckte flera av ledamöterna.

– Låt oss använda detta momentum att finna en europeisk lösning på migrationen. Vi måste rädda människor i Medelhavet, vi måste stärka Frontex, vi måste bygga starka gränser, skydd mot smugglare och visa solidaritet på EU-nivå. Det är dags att leverera, sade den tyska kristdemokraten Manfred Weber som leder parlamentets högergrupp dit Moderaterna och Kristdemokraterna hör.

– Medborgarna förväntar sig lösningar. Vi räknar med att det svenska ordförandeskapet gör framsteg i de stora delarna i migrationspakten, sade nederländska Malik Azmani från den liberala partigruppen.

Samarbete med SD oroar 

Regeringens samarbete med Sverigedemokraterna och hur det kommer påverka lagstiftningsarbetet oroar dock delar av parlamentet.

– Sveriges regering hålls nu gisslan av Sverigedemokraterna och trots ert påstående om motsatsen ger er överenskommelse partiet direkt inflytande över inte bara nationellt utan även över EU-politiken. Asyl och migration är det mest iögonfallande exemplet på detta inflytande, sade ledaren för den gröna partigruppen, belgaren Philippe Lamberts, och anklagade den svenska regeringen för att redan ha gett upp ansträngningarna med att lösa migrationskrisen.{{toplink}}Samtidigt välkomnades den svenska regeringens samarbete med Sverigedemokraterna av flera ledamöter på den yttersta högerkanten som hoppades att det ska leda till ökad kontroll av EU:s yttre gränser.

Sverigedemokraten och EU-parlamentarikern Charlie Weimers varnade å sin sida regeringen att lämna över makten till EU genom att ställa sig bakom ett EU-gemensamt ansvar för migranter som kommer till unionen.

– I Sverige har Moderaterna till slut anammat en realistisk migrationspolitik. Men ditt parti har i allt väsentligt accepterat migrationskommissionär Ylva Johanssons förslag om att ge Bryssel makten över migrationsvolymerna, sade han i adress till Ulf Kristersson.

Arbete på kort och lång sikt

Ulf Kristersson underströk på tisdagen att det under ordförandeskapet kommer handla om att jobba både på kort och lång sikt med migrationsfrågan. Närmast ska frågan behandlas på det extrainsatta toppmötet i Bryssel i början av februari.

– Där ska vi behandla omedelbara frågor som kretsar kring orimligt ökad irreguljär migration till Europa. Det kommer vi ta på mycket stort allvar. Det handlar om att bättre implementera de regler som finns – vi talar om externa gränser, om tredje land, om återvändande, sade Ulf Kristersson efter debatten.

Parallellt fortsätter den pågående förhandlingsprocessen om migrationspakten. 

– Det är ju väl känt att många länder har väldigt olika ståndpunkter i den frågan men på teknisk nivå kommer vi att fortsätta den diskussionen under det svenska ordförandeskapet i precis den takt som man kan förvänta sig, sade Ulf Kristersson.{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen överväger skärpningar efter Riksrevisionens kritik mot studieförbunden Regeringen överväger skärpningar efter Riksrevisionens kritik mot studieförbunden Næste artikel (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.